Brittiska passagerare får vänta i timmar

2:05 min

Nya EU-regler om skärpta passkontroller inom Schengen leder till att brittiska utlandsresenärer får vänta i timmar.

Storbritannien ingår inte i Schengenområdet, och därför drabbas britterna extra hårt av säkerhetskontroller när de reser till och från ett land inom Schengen.

Flera flygplatser har haft för lite säkerhetspersonal i tjänst, vilket i vissa fall skapat fyra timmar långa köer. 

Enligt flygbolaget Ryanairs vd Michael O'Leary leder det här till att passagerare missar sina avgångar och flygplan försenas.  

– Det är poänglöst att kontrollera britter på väg hem, säger Michael O'Leary vid en presskonferens.

De nya passreglerna infördes i april, på grund av de senaste årens allvarliga terrorattacker i Europa. Kontrollerna innebär att den som reser till eller från ett land inom Schengenområdet ska kontrolleras via Schengens informationssystem och Interpols databas över stulna eller försvunna resedokument.

Natalie Watts är på väg med sin familj till Palma, det ser galet ut på bildena säger hon, folk står packade, det är en mardröm när man har barn. Vissa har köat i fyra timmar, och flygplan har varit halvfyllda då passagerare har fastnat i köer.

– Vi har hört att dom verkligen kämpar utomlands, speciellt i Palma dit vi ska. Palma är helt fullpackat, det ser helt galet ut, och det är en mardröm när man har barn med sig, säger Natalie.

Familjen Watts har till och med fått rådet att resa hem tidigare för undvika de mest hektiska resdagarna.

– Varför ska vi förkorta vår semester för att de inte kan hantera trycket, det är löjligt. Jag tycker att det behövs fler i personalen, på Palma flygplats ska de bara ha tre i personalen, tre kontroller öppna vilket inte är mycket.

Natalie Watts kallar hela situationen för en mardröm, och säger att det behövs fler säkerhetskontroller för att möta trycket.

Men köerna kommer att bli ännu längre, för den kommande helgen är en av de mest reseintensiva för semestrande britter.

Thomas Reynaert, som är VD för Airlines of Europe, säger till BBC att flygplatser vid populära sommardestinationer, som Spanien och Portugal, inte har förberett sig ordentligt för att hantera säkerhetskontrollerna den här sommaren. 

– De har för lite personal, och det är intressant att se att de här länderna som har känt till den här utmaningen i månader, de har helt enkelt inte förberett sig, inte ordnat varken utrustning i vissa fall eller personal. --