Venezuela kan sparkas ut ur viktigt handelssamarbete

1:28 min

I dag ska den kontroversiella nya grundlagsförsamlingen i Venezuela invigas. Samtidigt planerar den sydamerikanska handelsorganisationen Mercosur att utesluta Venezuela.

Uteslutningen planeras ske med omedelbar verkan, uppger en brasiliansk regeringskälla för Reuters. Medlemmarna i Mercosur är Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela.

Mercosur tänker hänvisa till organisationens klausul om demokrati och väntas ta det formella beslutet om uteslutning i helgen, i väntan på att "demokratin är återställd" i Venezuela.

Att uteslutningen görs nu beror på den konstituerande församling med uppgift att skriva om landets grundlag som valdes i söndags och installeras i dag.

I går, torsdag, krävde Venezuelas riksåklagare Luisa Ortega Díaz att den nya konstituerande församlingen skulle ogiltigförklaras av domstol.

Kravet motiveras med misstänkta brott begångna i samband med söndagens val.

Redan i onsdags meddelade Ortega Díaz att hon skulle inleda en utredning om misstänkt manipulation av röster, anklagelser som tillbakavisas av president Nicolás Maduro.

Valet till den nya församlingen ses av oppositionen som ytterligare ett steg mot diktatur och har fördömts av bland annat EU, USA och flera latinamerikanska länder.

De har förstört demokratin bit för bit och den konstituerande församlingen är på sätt och vis kulmen på den förstörelsen, hävdade Colombias president Juan Manuel Santos igår.

Kritiken från omvärlden har stärkts de senaste dagarna. Tidigare i veckan fördes två oppositionsledare bort från sina hem mitt i natten och bland annat EU har hotat med att agera hårdare om situationen förvärras ytterligare.