Jury tillsatt i Rysslandsutredningen

2:12 min

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har utsett en åtalsjury i utredningen kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Åtalsjuryn - en så kallad grand jury på engelska- tillsätts för att utreda anklagelserna om rysk påverkan under förra årets presidentval, rapporterar flera medier.

Beskedet ses som ett tecken på att utredningen utvidgas. USA:s president Donald Trump var snabb att kommentera nyheten.

– Finns det några ryssar här ikväll? Inga ryssar? undrade Donald Trump under ett kampanjmöte i West Virginia igår kväll när nyheten kom.

– De kan inte vinna oss i röstningsbåsen så de försöker lura er på den framtid ni vill ha, fortsatte presidenten.

En åtalsjury tillsätts för att utreda om det finns grund att väcka åtal. De är inte ovanliga, men det är ovanligt att de används mot presidenten.

Senast det hände var mot demokraternas president Bill Clinton.

Åtalsjuryn i fråga har redan arbetat i några veckor. De är ofta hemlighetsfulla, och att de finns kommer fram först när de kallar in folk att vittna eller när de vill ha material eller utfärda stämningar, säger Dag Blanck som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det här är ett tecken på att Robert Mueller går vidare och att han anser att det finns grund för att samla in bevis. Det här är bara början, utredningen kommer att ta länge.

Åtalsjuryn har juridiska muskler bakom sig och har stor frihet.

Men eftersom den inte är offentlig visste inte ens Trumps advokat Ty Cobb om att en sådan har sammankallats förrän nu.

Administrationen vet inte i detalj vad som utreds, men att juryn har tillsatts betyder att det kan finnas grund att väcka åtal mot presidenten eller någon i hans närkrets.

– Man är lite osäker exakt med vilka frågor de arbetar, det kan man bedöma när man ser vilken typ av material och vilka vittnen de kallar in. Det betyder att det finns en stor osäkerhetsfaktor här för presidenten och han och hans rådgivare är säkert ganska nervösa, säger Dag Blanck.

Just det att man inte vet vad utredningen kan leda till gör att människorna kring presidenten och han själv inte alls tycker om det här, fortsätter han.

I fallet med president Bill Clinton tillsattes juryn för att utreda oegentligheter i fastighetsaffärer, den så kallade Whitewateraffären, men han friades. 

Den utredningen ledde ändå till att hela Monica Lewinsky-affären nystades upp, och Clinton ställdes inför riksrätt eftersom han ljugit inför åtalsjuryn. Han friades där också.

Men de speciella åklagarna har stor makt och det här är ett allvarligt steg i Rysslandsutredningen, säger Dag Blanck, som tror att Trump nu vill bli av med Mueller.

– Det är den biträdande justitieministern som har utsett åklagaren. Det är han som kan avskeda honom och presidenten kan beordra honom att göra det. Skulle det inträffa skulle det vara en mycket allvarlig konstitutionell kris.