Blekingebin kan rädda liv

1:01 min

Sedan maj i år bidrar biodlare i Blekinge med forskningsmaterial till en studie i Lund. Forskare hoppas hitta ett alternativ till penicillin i binas magar.

Bertil Frost är biodlare i Blekinge och hans bin är en del av projektet.

– Det här är ju ett naturläkemedel, det har ju folk vetat hur länge som helst, säger han.

Har använts länge
I årtusenden har färsk honung använts för att bota sår och är välkänt för sina läkande egenskaper. I honungsbins magar finns nämligen en mängd bakterier som är antibiotiska. Det har Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson konstaterat i sin forskning vid Lunds universitet.

Antibiotikaresistens är ett väldigt stort problem.

Nu försöker de ta fram ett läkemedel från mjölksyrebakterierna som ska fungera mot multiresistenta sjukdomar.

– Antibiotikaresistens är ett väldigt stort problem, men vi har sett att vi skulle kunna ersätta en del antibiotika inom sårbehandling och halsinfektioner, säger Alejandra Vasquez.

Folkhälsomyndigheten varnar
Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika, så kallade multiresistenta, är enligt Folkhälsomyndigheten ett av de största hoten mot människors hälsa, något Alejandra Vasquez hoppas råda bot på.

I samarbete med Sårcentrum på blekingesjukhuset har hon gjort världens första studie där man testar binas mjölksyrebakterier på människor.

– Jag kan inte säga något innan den vetenskapliga publikationen är ute, men det har gått bra i alla fall. Även om vi skulle behöva forska mer.

Bina ska få äta egen honung
Den del av forskningen som Bertil Frost deltar i handlar om att ta reda på om bina själva mår bättre av att övervintra på sin egen honung. Jämfört med den sockerblandning som normalt används.

De som har fått mjölksyreblandningen här växt till sig och blivit jättestora.

Några av Bertil Frosts bin kommer frysas ner och i höst ska elever från Wämöskolan dissekera dem och delta som assistenter i Alejandra Vasquez forskning.

– Det är ju bra att man får dem intresserade, de kanske kan bli bra biodlare sen, säger Bertil Frost.

Har växt sig stora
I början av sommaren tillförde han extra mjölksyrebakterier i binas mat, och även om det inte nödvändigtvis är därför så har han sett lite skillnad på de bin som fått särbehandlingen.

– Det är så svårt att säga med bin, men de som har fått mjölksyreblandningen här växt till sig och blivit jättestora. De mår jättebra.