Fotobok ger inblick i japanska maffians kultur

2:44 min

Av en slump fick religionshistorikern Andreas Johansson kontakt med den japanska maffian Yakuza. Resultatet blev boken "Yakuza Tattoo" med foton och berättelser om symbolvärdet hos maffians tatueringar.

Den japanska tatueringskonsten har fascinerat människor världen över under årtionden.

Det är nästan alltid förbjudet att besöka badhus om man är tatuerad, oavsett hur diskret tatueringen är. Det är badens sätt att försöka undvika den japanska maffian bland sina besökare. 

I Japan har tatueringar en stark koppling med den japanska maffian - Yakuzan.

Religionshistorikern Andreas Johansson hör till de få utvalda som har fått fotografera och intervjua medlemmarna i en av världens mest dolda organisationer.

För tre år sedan var han på en vetenskaplig konferens i Japan. På en lokal pub visade han intresse för tatueringar och lyckades komma i kontakt med en medlem av den japanska maffian Yakuza.

– Han sa: "Om du vill kan du få komma tillbaka och intervjua mina underhuggare". 

Andreas Johansson blev först osäker och tänkte att den japanska maffian är ju farliga typer. Men han bestämde sig ändå att åka tillbaka.

– Men mitt intresse för just tatueringar kanske inte är så farlig. Jag är ju inte intresserad av deras kriminella kultur, utan snarare deras estetiska kultur.

Han bestämde sig för att åka tillbaka och hängde med dem i två veckor.

Resultatet av Andreas besök har nu blivit en bok – som heter "Yakuza Tattoo". Maffiamedlemmar står, sitter, bland nakna och tittat allvarligt i kameran.

Smyckade ryggar och armar. Japan har utvecklat en egen tatueringstradition, berättar Andreas.

– De innehåller ju massa gudar och drakar, något man inte ser i Sverige.

Han har flera tatueringar själv men fick höra att det bara var mode-tatueringar som inte hade någon själ.   

En tatuering kan till exempel bringa lycka och styrka till din personlighet. Det är något som vi inte har i vår tatueringstradition i Sverige.

De är mytomspunna och fruktade och organisationen har gjort avtryck långt utanför Japans gränser, såväl i verkligheten som i populärkulturen.

– Jag var aldrig rädd. Jag kom ju in på deras högkvartet och fotograferade och det är ganska ovanligt att man kommer in där. Det låter kanske provocerande att säga. De är trevliga och snälla även om de är farliga.

Den 25 till 27 augusti på Stockholm Inkbash - Sveriges största internationella tatueringsmässa, kommer Andreas Johansson finnas på plats med en utställning av sina unika bilder.


 Fotnot: Yakuza heter den organiserade brottsligheten som finns i Japan. Det är en stängd organisation som få utomstående har fått inblick i, bara en handfull personer utanför organisationen har intervjuat dem sedan 70-talet. Organisationen är uppbyggd som en hierarkisk pyramid, mansdominerad med några få undantag.