Nordjobb populärt bland finska ungdomar - i Sverige dalar siffrorna

6:10 min

Det nordiska Nordjobb-programmet är populärt bland finska ungdomar.

Totalt har över 700 unga från olika Europeiska länder fått arbete genom Nordjobb och nästan hälften av dem som fått jobb är från Finland.

Bland de finska sommarjobbarna är Sverige det överlägset populäraste landet att åka till. Närmare 85 procent av alla nordjobbare i Sverige är från Finland.

20-åriga Reetta Akkanen är i Stockholm för andra gången och berättar att den största insikten var att det inte är en katastrof att bo hemifrån.

Den största paniken var hur jag skulle klara mig själv i sju veckor utan mamma. 

190 av de 330 sökande från Finland hamnade i Sverige, berättar Nordjobbs finska projektledare, Mira Korhonen.

– Största skälet är språket och eftersom finländare läser svenska i skolan vill många bättra på sina språkkunskaper, säger hon.

De finska ungdomarna är populära bland svenska arbetsgivare, berättar Nordjobbs svenska projektledare, Alma Sandberg.

Finska ungdomar har fått ett väldigt bra rykte bland arbetsgivare, man kan lita på dem och antalet sjukskrivningar sjunker. Varje år har vi många arbetsgivare som specifikt efterfrågar finska ungdomar.

I sin tur är det drygt 150 svenskar som fått sommarjobb via programmet. De flesta av dem arbetar i Norge eller på Grönland. Förra året kom 25 svenskar till Finland för att sommarjobba. I år har siffran dalat till 10.

21-åriga Jakob Hjelm Redin fick sommarjobb i Finland genom programmet.

– Jag har lärt mig mycket, men kanske främst att man fick bo ensam och lära sig sköta allting själv. Handla, laga mat, städa och tvätta, berättar han.