Höör

Vd på Skånes djurpark sörjer björnattacken i Orsa

4:20 min

En djurskötare vid Orsa Rovdjurspark attackerades av en björn i förmiddags och har avlidit av sina skador. Björnen ska ha tagit sig in till det hägn där djurskötaren befann sig. Hägnet skulle vid tillfället vara tomt på djur. Hur björnen har tagit sig in är oklart. Kasper Schumacher är vd på Skånes djurpark.

I rovdjurparken i Orsa har en ung djurskötare blivit riven av en björn - så illa att han dog av sina skador. Man har nu stängt djurparken.

Kasper Schumacher, vd på Skånes djurpark - hur reagerade ni när ni hörde detta?

— Vi blev först och främst väldigt ledsna. Det är ett väldigt tråkigt besked. Vi är ledsna och chockerade här på Skånes Djurpark.

Hur kan det gå såhär snett?

— Det kan jag inte svara på.

Besökare bevittnade attacken som skedde under en aktivitet där besökare kan följa med och Skånes djurpark har en liknande aktivitet där besökare kan se när personal matar björnar.

— I vårt fall händer allt på andra sidan hägnet. Vi har aldrig gäster som följer med in.

Pratar ni mycket om säkerheten?

— Ja det är klart. Vi har dagliga rutiner där vi kontrollerar den. Allt är viktigt när det är rovdjur, säger Kasper Schumacher.

Det har även hänt på Skånes djurpark att besökare har kommit innanför hägnet. År 2010 lyckades även vargar ta sig ut.

Jag tänkte på min egen personal.

Hur utbildas personalen i säkerhetsfrågor?

 Man blir upplärd med en erfaren djurvårdare. Så jobbar man alltid i team med djuren, så man är aldrig ensam, säger Kasper Schumacher.

Vad var din första tanke när du hörde om attacken i Orsa?

 — Jag tänkte på den personens familj. Jag tänkte på min egen personal. Såklart påverkar det oss alla. Det känns ju som en kollega är drabbad. Man blir ledsen, vi pratade oss samman om det.

Har ni haft extra möte idag?

— Ja det har vi haft. Personalen tänker på den som är drabbad, säger han.