Björnattacken

Kolmårdens djurpark: Vi kan sträcka ut en hand

5:06 min

Idag avled en 18-årig djurskötare efter att ha blivit attackerad av en björn i Orsa Rovdjurspark. Niclas Palmqvist, tillträdande vd för Kolmårdens djurpark, berättar om parkens säkerhetsarbete fem år efter att en kvinnlig djurskötare dödades i en vargattack.

Det var i förmiddags som SOS fick larm om att en djurskötare blivit attackerad av en björn i Orsa Rovdjurspark. Den 18-åriga mannen har sedan avlidit till följd av sina skador.

År 2012 drabbades Kolmårdens djurpark av ett dödsfall då en kvinnlig anställd blev attackerad och dödad av en flock vargar. Niclas Palmqvist, tillträdande vd för Kolmårdens djurpark, kommenterar dagens händelse:

– Det är en oerhört tragisk olycka och man tänker på vad de går igenom där uppe just nu. Det är en tung dag. 

Vad drog ni för slutsatser när det gäller säkerheten efter händelsen 2012?

– Vi har sett över säkerheten och vi tummar inte på den. Morgon och kväll åker vi ut och tittar till stängslen, ser till att djur inte kan gräva sig ut eller liknande. Det är säkerhetsarbete på daglig basis helt enkelt. 

Niclas Palmqvist säger också att det är positivt att Arbetsmiljöverket har gjort tätare inspektioner av säkerheten i djurparken efter händelsen. 

Hur tror du att man hanterar händelsen i Orsa nu?

– Jag tror man går igenom olika faser och vi följer det här, det kommer vara turbulent och en tuff tid just nu. Vi har skickat en hälsning att vi tänker på dem, vi har ju gått igenom samma sak så vi finns här. Vi kan sträcka ut en hand, vi kan hjälpa dem om det är så, säger Niclas Palmqvist, tillträdande vd för Kolmårdens djurpark.