Borgs berusade beteende får stöd - som får kritik

Den tidigare moderate finansministern Anders Borg, numera bland annat vice ordförande i Kinnevik, får starkt stöd av många partivänner. Som i sin tur får kritik, liksom Borg själv.

"Alla kan göra fel. Ta hand om dig!". Så skriver Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på Anders Borgs Facebooksida efter att den förre finansministern betett sig olämpligt på en fest.

Det var i fredags i förra veckan som Borg blev mycket berusad på en fest i skärgården.

Borg blottade sitt kön, tog på andra mäns kön, var grovt sexistisk mot kvinnor och hotade värden på en fest i skärgården i Stockholm. Allt enligt uppgifter bland annat till Aftonbladet och Dagens Opinion.

Borg gick själv ut med en ursäkt på Facebook, och det är i kommentarsfältet som hans partikollegor stöttar honom, trots att han enligt flera jurister kan ha gjort skyldig till brott.

Riksdagsledamoten Edward Reidl (M) skriver: "De misstag vi gör säger väldigt lite om oss som människor. Hur vi hanterar misstagen säger däremot nästan allt. Du är fortsatt en av de personer jag håller högst efter mina dryga 20 år i allmänhetens tjänst. Låt inte detta ta dig för hårt. Alla får göra misstag - även du."

Catharina Elmsäter Svärd (M), tidigare infrastrukturminister, kommenterar Anders Borgs inlägg med en hund som håller i ett hjärta, enligt SVT Nyheter.

Alla kan vi göra och säga korkade saker men få får det i media. Bra att du ber om ursäkt även offentligt! Tänker på dig!

Trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons (M): "Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister."

Men en del ifrågasätter också i kommentarsfältet varför Borg möts av sympatier. Tongångarna är inte heller samma i alla läger.

Vad hade hänt om en kvinna agerat som Anders Borg? Eller om en vanlig man skyllt på sprit och stress och sedan bett om ursäkt på Facebook?

"Om Borg hetat Barakat hade debatten om kvinnosyn och kultur rasat. Ingen hade dessutom förklarat eller accepterat alkohol som ursäkt", skriver journalisten Alexandra Pascalidou på Twitter.

I en annan kommentar finns en annan infallsvinkel på Anders Borgs beteende. Robert Stenkvist, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, reagerade också på mikrobloggen: "Det Borg gjorde på Husarö var väl vad precis alla sysslar med i Pridefestivalen? Eller?"

Under fredagen diskuterades det faktum att det Borg uppges ha gjort faller under allmänt åtal, och minst en polisanmälan ska ha inkommit mot den förre finansministern.

Anders Borg var finansminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 2006 och 2014. I dag sitter han i flera styrelser, bland annat som vice ordförande i Kinnevik, samt har uppdrag för World Economic Forum.