Tusentals i regnbågståg genom Stockholm

1:24 min

Omkring 45 000 deltagare och hundratusentals nyfikna stockholmare och turister. Prideparaden har nu genomförts för 20 året i rad i Stockholm.

– Oavsett vad, ska man få vara den man är, säger Gabriella Palm från Kalmar.

Molnen hänger tungt över Stockholm, men inga riktiga skurar att tala om över de tiotusentals deltagarna i årets Prideparad i Stockholm. En halv miljon stockholmare och turister brukar samlas utmed paradvägen för att se färgfesten.

Stockholm Pride skriver på sin hemsida att tåget ska vara "en glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek, frihet, allas rätt att vara sig själv och allas rätt att älska den de vill". Och Christer Rikenber, iförd en hatt med Globen och Stadshuset, är tacksam för att han kan delta.

– Jag är här för att jag kan och för att jag vill. I många länder är det inte så.

Även Gabriella Palm från Kalmar jublar över paraden:

– Pride är bland det bästa på året, stämningen och människorna. Oavsett vad, ska man få vara den man är. Man ska inte behöva komma ut.

Paradvägen är 4,3 kilometer lång och det kommer att dröja till sent på eftermiddagen innan hela tåget har anlänt till slutdestinationen: Pride park på Östermalms IP.

– Det är inte många dagar på året som vi får visa så mycket kärlek som vi gör i dag och därför tycker jag att man nästan är tvungen att vara med, säger åskådaren Kalle Mårtensson till Ekot.

Vad tycker du om årets parad?

– Jag tycker det är fantastiskt, vi må ha haft lite regn men ... musiken tar verkligen med en i upplevelsen, säger Kalle Mårtensson.

En annan deltagare är 17-åriga Linnéa Helén.

– Jag tycker att det är en kul grej, det är kul att få umgås med vänner och stå för det man står för och kanske får det också andra att tänka på vad det innebär, säger hon.

Precis mot slutet försökte ett tiotal personer från en högerextrem rörelse förstöra för paraden. Men polisen kunde snabbt avlägsna personerna från platsen. Pridefestivalen har hållits sedan 1988 och paraden är det största evenemanget vid festivalen. Det är också Skandinaviens största prideparad. 

Enligt Stockholm Prides arrangörer samlade tåget omkring 45 000 deltagare och en halv miljon åskådare.

 *bild7*