Värmeböljor hotar att döda fler européer

2:17 min

Värmeböljor och andra väderkatastrofer riskerar att leda till betydligt fler dödsfall i Europa i framtiden. Det visar en ny studie som publiceras i The Lancet Planetary Health.

Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet förvånas inte av studiens resultat.

– Det blir varmare på jorden och när det blir varmare på jorden så kommer vi också att se flera extrema väderhändelser, bland annat värmeböljor. Som det påpekas i studien, med hänvisning till tidigare värmeböljor, att de kan leda till dödsfall, säger han.

Enligt en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Planetary Health och bygger på analyser av 2 000 väderkatastrofer i Europa mellan år 1981 och 2010 kommer 50 gånger fler, eller så många som 150 000 människor, att dö varje år i början av nästa århundrade till följd av värmeböljor, bränder och översvämningar om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

Effekten kommer att bli mest påtaglig i Sydeuropa men även Nordeuropa, och alltså Sverige, kan komma att drabbas av värmeböljor, enligt studien.

– Även i Sverige har man ju värmeböljor, men med våra mått mätt. Värmeböljor i Sverige innebär temperaturer med över 25 grader flera dagar i streck. Men forskare som tittar på värmeböljor i våra trakter har tydligen också kunnat se lite samband mellan förändringar i vädret och förändringar i effekter i vädret, säger Markku Rummukainen som forskar om klimatförändringar.

Det går aldrig att dra slutsatser från bara ett år men samtidigt som vi i Sverige inte direkt upplevt någon värmebölja i juli har det varit varmt på flera håll i södra Europa.

Flera sydeuropeiska länder har temperaturer över det normala och i elva länder har myndigheter varnat för en extrem hetta som fått smeknamnet Luficer, rapporterar brittiska The Guardian.

Och brittiska BBC:s meteorologer rapporterar om temperaturer på över 40 grader som kan vara farligt att vistas i, bland annat i Italien och Spanien.

– Även om det skulle kunna vara helt naturligt att dessa värmeböljor sker ändå så har de ändå blivit mer vanliga och häftigare än vad de annars skulle ha varit. Nu talar vi ju om temperaturer på över 40, nästan 50 grader, säger Markku Rummukainen.