Anders Borg lämnar styrelseuppdrag i Kinnevik

Förre finansministern Anders Borg har polisanmälts efter anklagelser om att han betett sig olämpligt på en fest i Stockholms skärgård förra helgen, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Borg är djupt kritiskt till vad han kallar "rykten" — men väljer nu att lämna sitt tunga styrelseuppdrag i Kinnevik.

"I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen", skriver Anders Borg i sociala medier.

Han skriver vidare att han inte gjort sig skyldig till något brottsligt och att det fortfarande handlar om "hörsägen och överdrifter".

Kinnevik meddelar i ett pressmeddelande att styrelsen har accepterat hans avgång.

Det är polisen själv som anmäler honom och han kan komma att misstänkas för sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning, det rapporterar P4 Stockholm.

– Jag har fått uppgifter om att ett brott har begåtts som lyder under allmänt åtal, och då har jag en skyldighet att upprätta en anmälan, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Han agerade efter att en anonym anmälan inkommit till polisen men säger att det rör sig om "relativt vaga uppgifter". Anders Borg har ännu inte delgivits någon misstanke om brott och i nuläget är misstankegraden mycket låg, enligt Samsing.

Borg själv har bett om ursäkt på Facebook för att ha betett sig "mycket olämpligt" medan han hade en blackout, och meddelat att han ska söka hjälp.

M-ledaren Anna Kinberg Batra säger till Aftonbladet att det är självklart att man måste stå till svars för sina handlingar.

– Även om Anders Borg inte har uppdrag för Moderaterna nu så ser jag mycket allvarligt på det han anklagas för att ha gjort och det är bra att det utreds, säger hon till tidningen.

Kinberg Batras kommentar fick Anders Borg att ilskna till. På Facebook rasar han mot att hon "väljer att kommentera mediarykten baserade på hörsägen" och skriver vidare att han är djupt besviken på att en nära vän göra politiska poänger "på basis av rykten".

TT har sökt festens värd, för att försöka få klarhet i de anklagelser som riktas Anders Borg.

– Jag avböjer att kommentera, säger han.

Enligt Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare, kommer troligtvis fallet att läggas ner om inte personerna som utsatts själva bidrar till utredningen.

– Det måste finnas någon som upplever sig ha blivit ofredad. Finns det ingen målsägande som känner sig ofredad, har det verkligen begåtts ett brott då?

Nu vidtar polisens förundersökning och först om polisen tycker sig kunna bevisa brott kopplas åklagare in.