M-förslag om skolan får kritik

1:01 min

Moderaterna får mothugg från gymnasieministern och Lärarnas riksförbund på sitt skolförslag om bland annat att högstadieelever ska göra prao på gymnasiet.

För att motverka att eleverna väljer en gymnasieutbildning som de sedan inte fullföljer vill Moderaterna låta niondeklassare göra en sorts praktik på gymnasiet. 

Gymnasieminister Anna Ekström (S) menar att åtgärden skulle ta upp för mycket av lärarnas tid. 

– Det svensk skola behöver nu, det är inte ännu fler välmenande politiska förslag som tvingar på lärare och rektorer en himla massa administration och krav på handlingsplaner och liknande, säger hon.

Bakgrunden till Moderaternas förslag är att 25 procent av gymnasieeleverna inte går klart sin utbildning inom tre år.

I många fall beror förseningen på att eleverna byter till ett annat gymnasieprogram, och Moderaterna vill därför att niondeklassarna ska kunna göra en sorts praktik på gymnasiet, så att de väljer rätt utbildning från början.

Precis som gymnasieministern anser Lärarnas riksförbund att det här är ett dåligt förslag. Men Åsa Fahlén, fackförbundets ordförande, ställer sig bakom Moderaternas idé om att upprätta utbildningsplaner för alla niondeklassare.

– Det tror jag kan vara ett bra förslag, men det är ju också viktigt att man i samband med detta faktiskt förstärker studie- och yrkesvägledningen så att alla elever får möta en utbildad yrkesvägledare under sin skoltid, säger hon.