Kvinnor fortfarande minoritet på Chalmers

3:43 min

Var tredje antagen till Chalmers tekniska högskola denna höst är kvinna. Bristen på förebilder är en förklaring att ökningen av kvinnliga studenter på tekniska utbildningar går långsamt.

I år är det 100 år sedan den första kvinnliga ingenjören, Vera Sandberg, tog sin examen på Chalmers tekniska högskola. Men fördelningen av antal kvinnor på som blir ingenjörer är fortfarande stor - i år utgör kvinnor 31 procent av de som blivit antagna till hösten på Chalmers Universitet.

Emelie Emanuelsson är grundare till föreningen Womengineer. Dom jobbar med att lyfta fram förebilder för unga tjejer för att förklara vad egentligen ingenjörsyrket går ut på.

– Många tror kanske att det är ett tråkigt kontorsjobb där man sitter inlåst hela dagarna och bara räknar på saker. Men det är så långt ifrån verkligheten. 

Målet som Womengineer jobbar för är att det i Sverige 2030 ska hälften kvinnor och män i yrket. Men att för att locka tjejer till utbildningen är svårt. 

– Vi ser många jurister och läkare i populärkulturen som är framgångsrika kvinnor på sitt fält. Däremot finns inga kvinnliga förebilder som är civilingenjörer, säger Emelie Emanuelsson. 

I Sverige toppar Lunds Tekniska Högskola och Uppsalas universitet i andel kvinnliga studenter på de tekniska utbildningarna med 35 procent. Blekinge- och Linneuniversitetet ligger värst till, där mindre än var femte student är kvinna, enligt Universitets- och högskolerådets statistikbas. Chalmers däremot ligger i riksgenom snittet för kvinnliga studenter med sina 31 procent. Det är nämligen lika många som är studentmedlem i fackföreningen Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand är ordförande för Sveriges Ingenjörer och håller med om att förebilder är en otroligt viktig del framöver

– Det är verkligen jätteviktigt att vi får fler förebilder för unga tjejer, men också att det finns tid för yrkesverksamma kvinnor att åka ut och träffa de här unga tjejerna, säger Ulrika Lindstrand. 

Chalmers har sett en utveckling de senaste åren där andelen kvinnor ökat med drygt 10 procentenheter. En anledning kan vara fler universitet satsat på miljö och design inriktningar på utbildningarna. Och att andelen kvinnor ökar tror Ulrika Lindstrand är en utveckling som vi kommer fortsätta se.

– Det är fler och fler unga tjejer som går ut med höga betyg i grundskola och gymnasiet. Det kommer vi säkerligen se i någon utsträckning på de tekniska utbildningarna också, säger Ulrika Linstrand

Men om man ska nå en helt jämn fördelning måste man också beredda vilka som söker sig till utbildningen menat Emelie Emanuelsson från Womengineer.

– Att vi är uppe på 30 procent nu med kvinnliga studenter beror nog på att vi lyckats nå de tjejer som brukar kallas för "duktig flicka". Men ska ni nå 50/50 så måste få fler typer av tjejer att söka, säger Emelie Emanuelsson.