Trumps hot om ”eld och raseri” mot Nordkorea möts av skarp kritik på hemmaplan

1:58 min

I går kväll varnade USA:s president Donald Trump Nordkoreas ledare för att fortsätta hoten om kärnvapen. Nordkorea svarade med att man överväger att slå till mot den amerikanska flottbasen i Guam i Stilla Havet. Samtidigt fick president Trump kritik på hemmaplan för sina uttalanden om att Nordkorea skulle mötas av "eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat" om de nordkoreanska vapenhoten fortsätter.

– Han har varit mycket hotfull. Om hoten fortsätter kommer de mötas av en eld och vrede som världen aldrig tidigare sett, sade Trump.

Presidenten satt med armarna i kors under den korta kommentaren som refererade till de rapporter som kommit under dagen att Nordkorea nu tagit ytterligare ett steg mot att bli en fullfjädrad kärnvapennation.

Både tv-kanaler och tidningar publicerade uppgifter om att amerikanska underrättelseorgan nu är övertygade om att Nordkorea lyckats tillverka en kärnvapenstridsspets som är så pass liten att den kan fästas på landets långdistansrobotar.

Det har varit ett av de tekniska problemen i Nordkoreas kärnvapenprogram som går snabbare framåt än vad många bedömare tidigare trott. Andra problem har varit om stridsspetsarna klarar upphettningen genom atmosfären och om robotarna kan riktas med precision.

Vita huset ville inte utveckla vidare vad hotet från presidenten innebar.

President Trump fick kritik för sitt uttalande både från det egna partiet och från demokraterna.

Republikanen John McCain tog avstånd och varnade för att det kan bli svårt att göra verklighet av hotet. Från demokratiskt håll sades det att Trumps bombastiska uttalande underminerar amerikansk trovärdighet.

Senare på kvällen fortsatte ordkriget. Nordkoreas statliga nyhetsbyrå meddelade att landet överväger en attack mot Guam i Stilla Havet där USA har en stor flottbas. 

I USA blir hotet från Nordkorea alltmer påtagligt. Luke Carpenter från Seattle på västkusten är bekymrad.

– Man kan se ut över havet mot Nordkorea. Vi är deras närmsta måltavla.