Grannsamverkan biter inte alltid på internationella ligor

0:42 min

Problemet med grannsamverkan mot inbrott är att många ofta drar sig för att ringa polisen när de uppmärksammar något misstänksamt.

– Tyvärr har en del områden drabbats trots att det har varit grannsamverkan. Då kan man nog säga att besökarna från andra länder struntar i att de det är grannsamverkan, säger kommunpolis Irene Rosell i Hallsberg och fortsätter:

– Det är inte så viktigt för dem om de blir iakttagna, för de försvinner snart härifrån ändå. 

Sommartid är inbrottens högtid. Trots att grannsamverkan inte alltid biter på de internationella ligorna ,som drabbar villaägare i länet, så menar polisen ändå att just grannsamverkan är det bästa sättet att skydda sig mot inbrott. 

– Grannsamverkan har ändå effekt har det visat. Det viktigaste är att man tänker på att höra av sig till polisen när man gör iakttagelser.

Men vissa drar sig för att ringa in tips till polisen, enligt Irene Rosell. 

– En del säger att det inte är någon idé att ringa 11414 för att man aldrig kommer fram, men jag vädjar, gör alltid det. Ring till oss när ni ser någonting som verkar skumt.

Det vanligaste stöldgodset när det kommer till inbrott är smycken. 

– Jag brukar säga att varför låta smycken ligga oanvända? Använd smyckena, eller sälj dem. Eller se till att de låses in, tipsar Irene.