Arkösund

Ökad turism ger fler sjöräddningar

1:37 min

Sjöräddningssällskapet i Arkösund har fått göra fler räddningsinsatser den här sommaren än förra sommaren. En orsak är den ökade turismen.

Antalet sjöräddningar av så kallade allvarlig karaktär har det varit mer av i sommar jämfört med förra sommaren. Även antalet förebyggande sjöräddningar har ökat.

– Vi hjälper medlemmar innan det blir en akut situation. Om man till exempel inte får igång båten och ligger ute och driver och sådana grejer, säger Jim Karlsson, räddningsskeppare på Sjöräddningssällskapet i Arkösund.  

Under högsäsongen gör de runt tre till fem utryckningar per dag. Jim Karlsson ser ökad båttrafik och fler turister som en orsak till att det blivit mer att göra.

– Det blir fler turister i området och hamnen här har nästan haft fullt med båtar varje kväll. De är kul att se att det är många som väljer att åka hit och ha sin semester i vår skärgård.

Även fler vattenskotrar har kommit till området och där kan det både gå fort och låta mycket.

Snart kommer det hända nånting. De håller ganska höga fart och det är yngre som kör.

Någon åldersgräns för dem som kör finns inte.

– De håller ganska höga fart och det är yngre som kör. Så tyvärr har vi haft två stycken olyckor men inte någon med allvarlig utgång, säger Jim Karlsson.