Polisen varnar för bluffsms – från Polisen

1:34 min

På sociala medier har bland annat Polisen i Gävleborg gått ut med en varning om bluffsms, där avsändaren utgör sig för att vara Polismyndigheten i syfte att komma över passinformation.

I sms:en som Polisen nu varnar för står det att mottagarens personuppgifter misstänks ha använts för att importera smuggelgods och att tillverka falska dokument. Den "drabbade" uppmanas att kontakta Tullverket via en länk.

Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter, ser allvarligt på sms:en.

– De som fått dem här sms:en har också klickat sig vidare och på uppmaning av de trodde var Polisen eller Tullverket, skickat kopior på sina befintliga pass och tagit selfies och uppgett fullständiga personuppgifter. Uppläget är lite speciellt, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning för att försöka reda ut vem som ligger bakom sms:en och i vilket syfte. Enligt Jan Olsson är bedrägeri via sms i sig relativt ovanligt och att just den här typen inte alls förekommit tidigare.

– Vi har tidigare sett när de har uppgett sig vara en bank eller nånting och försökt förmå mottagaren att uppge personnummer och bank-ID inloggning. Men just den här formen har vi inte sett tidigare. Man befarar att de kanske vill ha ut informationen för att skapa nya falska pass, med rätt uppgifter i. Vad de sen ska användas till kan vi bara spekulera i.

Att skicka sms eller mail i någon annans namn är ganska enkelt enligt Jan Olsson och han tror inte att detta kommer skada polisens trovärdighet.

Får man nånting där man ska klicka på en länk eller ladda ner en fil, då ska man starkt ifrågasätta möjligheten att det är seriöst.

Men eftersom myndigheten då och då faktiskt hör av sig via sms, exempelvis i passrelaterade ärenden, uppmanar han till att tänka kritiskt om man känner sig osäker på avsändaren.

– Får man nånting där man ska klicka på en länk eller ladda ner en fil, då ska man starkt ifrågasätta möjligheten att det är seriöst. Då ska man kontakta den som då ska vara avsändaren av det här och fråga om det verkligen är de som har skickat det här. Du kommer garanterat få ett svar som säger att det inte är de och då vet du att det är ett bedrägeriförsök, säger Jan Olsson.