Bevattningsförbud

Vattenkiosker ska spara dricksvatten

2:01 min

Laholmsbuktens VA har satsat på vattenkiosker för att spara kommunalt vatten. Här kan företag gratis hämta sjö- och åvatten till verksamheter som inte kräver dricksvatten.

För att hämta vatten kopplar man på en slang på kioskens kran och öppnar instrumentpanelen med en nyckelbricka.

– Sedan är det bara att trycka på den gröna knappen och då kommer vattnet, visar Gert Bengtsson som är drifttekniker på det kommunala vattenbolaget för Halmstad och Laholm.

Kioskerna fungerar på liknande sätt som containrarna med så kallat tekniskt vatten. Men eftersom det tekniska vattnet också kommer från det kommunala nätet, som är ansträngt i södra Halland, har VA-bolaget letat andra lösningar.

I de nya kioskerna kan man istället hämta vatten som pumpas dit från närliggande vattendrag.

I dag finns två sådana kiosker, en bakom Örjans vall i Halmstad och en på Altona i Laholm. Ytterligare en är på gång, antingen i Getinge eller Oskarström.

Gert Bengtsson ser många användningsområden, inte minst för företag som drabbats av vattenrestriktionerna som gällt sedan april.

– Man kan till exempel tvätta stenläggningar och annat, spola rör och vattna nyplanteringar. Det används alldeles för mycket dricksvatten i dag, säger han.

Kioskerna har varit igång i en månad, men på grund av tekniska problem i början var kommunerna först försiktiga med marknadsföringen. Bara en handfull kunder är anslutna, men nu hoppas man på fler. Ett nytt företag är Ohlssons i Landskrona som gör entreprenadarbete i Halland. Mattias Thomasson är deras tekniske rådgivare.

– Vi behöver vatten för att spola avloppsledningar; dagvatten- och spillvattenledningar i marken. Då är detta vatten absolut att föredra. Att använda dricksvatten till sådant är ju rent slöseri.

Har du stött på vattenkiosker någon annan stans?

– Inte av den här typen. Vi har haft lite för lätt att få vatten här i Sverige. Nere i Europa är de mycket mer noga med var de tar vatten någonstans. Jag är helt övertygad om att vi kommer att få se fler lösningar som sparar dricksvatten här framöver, säger Mattias Thomasson.