Skåne

Allt fler använder spiral

Allt fler kvinnor i Skåne använder spiral som preventivmedel samtidigt som bruket av p-piller minskar, enligt statistik från E-hälsomyndigheten.

Karin Lennebo är 32 år och bytte från p-piller till hormonspiral för drygt ett år sedan efter att hon upplevt nedstämdhet en vecka varje månad.

– Allt var nattsvart och det var helt klart kopplat till p-pillrerna, för de perioder jag inte hade p-piller mådde jag inte så. Jag var ute efter något som var mer riktat som inte släppte ut lika mycket hormoner på samma skala.

Karin Lennebo berättar att de första månaderna med spiralen var fruktansvärda.

– Jag tänkte, vad är det jag har gjort? Vad har jag satt i min stackars vagina? Men jag höll ut och i dag mår jag bättre och har nästan inga kramper alls. Så jag är nöjd.

Karin Lennebo är inte ensam om sitt beslut. Enligt E-hälsomyndighetens statistik över användningen av preventivmedel från 2012 tills i dag, har antalet långtidsverkande preventivmedel ökat med 33 procent de senaste fem åren medan p-piller under samma period har minskat med drygt 5 procent.

Det är en utveckling som barnmorskan Annica Olausson lagt märkte till. Vi träffas en eftermiddag på hennes kontor på Ungdomsmottagnignen i Lund där hon arbetat i snart 20 år. På hennes datorskärm visar hon hur många bokningar mottagningen har varje vecka där personer vill sätta in en spiral.

– Nu sätter vi in många fler spiraler, när vi tittade i min tid bok så såg vi att det var fyra fem om dagen på åtta barnmorskor i genomsnitt.

Hur många var det när du började?

– Ja då var det kanske en varannan vecka.

Annika Olausson tror att flera faktorer ligger bakom ökningen. Det finns mer information om vad spiral innebär, många som har hormonspiral får mindre eller ingen mens alls men också att spiralen innehåller mycket mindre hormoner än p-piller.

– Man pratar mycket om att det ska vara rent och fint och ekologiskt och det ska vara fritt från inblandningar i kroppen. Det är lite det att inte ha för mycket hormoner i kroppen och det är extrem skillnad mellan en hormonspiral och p-piller när det gäller hormonmängden. En spiral avger kanske lika mycket som en p-piller i månaden. Många tycker att det känns bekvämt.

Varför allt fler personer vill undvika preventivmedel med högre hormonmängd tror Annika Olausson kan ha att göra med de biverkningar som p-piller kan ge.

– Det pratas mycket om att man kan få problem med humöret, många säger att de har hört att man kan bli deprimerad eller få finnar eller andra biverkningar.

Hon medger att p-piller inte fungerar för alla men att de flesta biverkningar som kan komma med alla typer av preventivmedel försvinner efter ett tag. Precis som det blev för Karin Lennebos del.

Men preventivmedel är individuellt. För Elin Wellbäck fungerade det inte alls med spiral, som hon valt efter att hennes minipiller ändå resulterar i två oönskade graviditeter.

– Den funkade inte alls för mig, jag kunde inte duscha utan att ta Ipren. Värme speciellt satte igång smärta.

När smärtan inte gick över efter ett års tid bytte Elin Wellbäck till p-stav, som hon nu är ganska nöjd med. Hon blev förvånad när hon fick höra om att långtidsverkande preventivmedel ökat de senaste fem åren.

– Jag blev väldigt chockad när jag hörde det, jag hade ingen aning om det alls, väldigt spännande också.

På Annika Olaussons mottagning i Lund blir det också vanligare med att flickor i 14-15 års åldern ber om att sätta in spiral för att de vill bli av med en besvärlig mens. Annars skulle hon gissa att den största gruppen är runt 20-årsåldern.

Hon berättar också att antalet aborter har minskat, men om det är en konsekvens av att fler använder spiral kan hon inte säga.

– Det blir ju trots allt ett tryggare preventivmedel. För de flesta graviditeter beror på användarfel, vid p-piller är det många som glömmer att ta tabletterna.