Advokaten: Lisa Holms mördare kan bli kvar i Sverige

3:10 min

Nerijus Bilevicius kan nu komma att ändra sig när det gäller att avtjäna resten av sitt livstidsstraff i hemlandet Litauen. Orsaken i så fall är att han har större chanser att bli fri tidigare om han avtjänar straffet i Sverige, skriver GT.

Bilevicius advokat, Björn Hurtig, säger till tidningen att i Litauen krävs en benådning från presidenten eller parlamentet för att ett livstidsstraff ska omvandlas till ett tidsbestämt straff - vilket i praktiken nästan aldrig sker.

Det här framkommer i en färsk dom från Europadomstolen som Hurtig fått av kriminalvården och där det slås fast att landet därmed kränker de livstidsdömdas mänskliga rättigheter.

I Sverige däremot så kan han ansöka om att få livstidsstraffet tidsbestämt efter tio år i fängelse. Ett livstidsstraff här får däremot aldrig bli kortare än 18 år i praktiken.

Lisa Holmmördaren har tidigare bett om att få bli överflyttad till hemlandet och processen är långt gången, men i morgon kommer Björn Hurtig att lämna in ett yttrande till kriminalvården om detta.

Vad Bilevicius själv tycker i frågan är dock oklart.

– Det vill jag inte berätta. Det kommer att framgå i yttrandet, säger Björn Hurtig till P4 Skaraborg.

Tror du att det här kommer att förändra utgången av det här utlämningsärendet? 

– Jag tror inte det, men jag utesluter inte det. Allting beror inte på vad Nerijus själv vill, men givetvis har ju hans inställning en stor betydelse. Men vi har väl fått det här för att man har reagerat på det från kriminalvårdens sida, säger Björn Hurtig.

Men om han skulle ändra sig och motsätta sig en överföring - då skulle det kunna ändra på saker och ting?

– Det tror jag, men det får ni se när yttrandet kommer.

Slutligen är det kriminalvården som bestämmer om det ska ske någon överföring till Litauen eller ej.