S har inte tappat trots it-skandal och ministeravgångar

1:46 min

Socialdemokraterna har inte förlorat väljarstöd på grund av it-skandalen på Transportstyrelsen med ministeravgångar och regeringsombildning. Tvärtom stärks partiet enligt två nya opinionsundersökningar. I Demoskop är stödet 28,4 procent och i Novus 29,3 procent.

– Socialdemokraterna verkar inte ha skadats av Transportstyrelsens it-skandal, utan dom går något stärkta ur den situationen. Och Moderaterna har inte vunnit alls, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Misstroendeförklaring mot tre ministrar och regeringsombildning borde enligt Torbjörn Sjöström ha gett Moderaterna ett ökat stöd, men på grund av partiledaren Anna Kinberg Batras låga förtroende hos väljarna blev det inte effekten säger han.

– När vi var så nära en regeringskris som vi var under sommaren, så borde det ledande och största allianspartiet ha vunnit på alliansens agerande, det ser vi inga tecken på här.

Moderaterna går något bakåt i mätningen och får 15,2 procent.
Men utsikterna för att dom fyra Allianspartierna ska kunna bilda regering stärks ändå på grund av svagt stöd för Miljöpartiet.

För första gången i Novus mätningar är Miljöpartiet under fyra-procents-spärren och samtidigt har Kristdemokraterna för första gången på länge hamnat över spärren.

– Om det skulle vara val i dag så skulle Kristdemokraterna komma in i riksdagen och det samtidigt som Miljöpartiet skulle åka ur, vilket i praktiken innebär att Alliansen är det största blocket, säger Torbjörn Sjöström.

Novus undersökning är gjord efter it-skandalen på Transportstyrelsen och 2 000 personer är intervjuade. Förändringarna ligger inom felmarginalen och är därmed inte statistiskt säkerställda.

Sammanfattningsvis har förtroendet för båda sidor ökat i samband med krisen på Transportstyrelsen enligt Novus undersökningar, säger Torbjörn Sjöström.

– Det som det här visar är att politikerna faktiskt gjorde det som väljarna förväntar att man ska göra. Att oppositionen är en aktiv opposition och att regeringen faktiskt tog ansvar och hanterar situationen och det har inte varit så otroligt mycket av den varan på sista tiden. Så på så sätt har det faktiskt varit positivt tror jag för politiken som helhet.