Sågad svensk lågbudgetfilm blev påkostad Hollywoodrulle

1:37 min

Den svenska lågbudgetfilmen Naken sågades när den kom för 17 år sedan. Sedan dess har den fått viss kultstatus. Nu har Netflix gjort en nyinspelning, med komikern Marlon Wayans i huvudrollen.

Idag är det premiär för Naked – som den heter i sin nya version – på strömningstjänsten Netflix. Filmen handlar om en man som vaknar upp naken i en hiss på sin bröllopsdag, och fick en hel del negativa recensioner när den gick upp på biograferna 2000.

Men regissören Torkel Knutsson, som gjorde Naken med sin bror Mårten Knutsson, har alltid trott att det ska komma ett samtal från Hollywood.

– Sen tog det tolv eller tio år innan det kom men jag har alltid trott att det ska komma, därför att det är en enkel, väldig visuell idé, säger han.

"Höll på att tappa sugen"

Många artiklar har skrivits om svenska filmer som ska spelas in på nytt i Hollywood. Få når hela vägen. Och det har krävts ett visst tålamod, säger Torkel Knutsson.

– Jag har hört att nästa månad, nästa vecka, nästa år ska vi spela in det här, så till sist tappar man ju sugen. Men så blev det av!

Att just Naken till slut blev av berodde på att den amerikanska komedin Baksmällan gjorde stor succé för några år sedan, och fick producenter att leta efter liknande filmer.

Men det beror också på streamingsajten Netflix som med sin stora budget satsar på sånt som de amerikanska filmbolagen idag inte vill producera.

– Jag tror att det beror på att Netflix är nyare på marknaden och därför är de modigare. Och de behöver innehåll, de behöver mycket folk med idéer, säger Torkel Knutsson.

Mindre nakenhet i nyinspelningen

Nyinspelningen följer originalet, med den stora skillnaden att Marlon Wayans inte är lika naken som Henrik Norberg som då spelade huvudrollen.

– Det finns en anledning till att Naken inte såldes till de engelskpråkiga länderna, men till många andra länder: nakenheten. De vet inte vad de ska göra med en film där en man springer om kring och gör propellern hela tiden, säger Torkel Knutsson. 

Något direkt lyft för karriären har introduktionen i Hollywood inte inneburit för filmbröderna. Och även om det ger en del pengar att sälja filmrättigheter, är det en dålig årslön om man ser till hur lång tid det har tagit, säger Torkel Knutsson.

Men han har ändå bestämt sig för att fortsätta försöka göra film i Hollywood och har flyttat dit.

– Det låter ju väldig flådigt, men jag bor i en liten etta i down town med femtusen uteliggare utanför, säger Torkel Knutsson.