Veterandagar i Sunne uppmärksammar psykisk ohälsa

2:13 min

Med start imorgon arrangeras Veterandagarna i Sunne. Soldater som slagits under FN-flagg i bland annat Kongo samlas för att dela sina erfarenheter.

Ingemar Robertsson är en av dem som arrangerar Veterandagarna och han menar att veteranernas psykiska hälsa inte tagits på tillräckligt stort allvar. Det är något som han hoppas på man ska kunna arbeta mer på.

– Vi bjuder in alla som har varit i utlandsstyrkan på ett eller annat sätt, oberoende om det är militär eller civil tjänst och deras anhöriga.

100000 svenskar har gjort utlandstjänst sedan 1950-talet. Den stora frågan är varför det är så tyst om den psykiska ohälsan?

–  Därför att man lämnar familj och sina anhöriga och många tror att man åker på semester. Det är helt otroligt att det inte syns mer. säger Ingemar Robertsson. 

Hur var det för svenskarna som kom ut på uppdrag?

– Det var chockande. En till två veckors utbildning, inga avancerade saker och man åkte ned till värmen, till monsunregn och fullt krig. Och det visste man inte, att man skulle råka i strid som man gjorde, berättar Ingemar. 

Det är många soldater som blev psykiskt skadade efter att ha deltagit i Kongokriget.

– Det var upplevelser som man inte kan föreställa sig som hände. Men i krig kan allting förekomma och även det värsta.

– När man kom hem var det avrustning och morsning och good bye, säger Ingemar.

Det fanns ingen hjälp att få?

– Nej, man hade inte den insikten då.

Av de FN-soldater som upplevde Kongokriget och som fortfarande lever, mår många dåligt. Många skulle ha behövt stöd ifrån början. 

– Nu är vi på gång och det har öppnats en dörr på Uppsala Universitetslasarett, där man har en mottagning dit veteraner som behöver stöd i livet kan vända sig. Det är för lite och det behövs mer. Vi skulle egentligen behöva ett veterancenter, säger Ingemar Robertsson.