Lund

Toppstudenter stoppas av Migrationsverket

5:15 min

Ingenjörsstudenten Mamunur Rashid fick drömstipendiet värt en kvarts miljon kronor. Men Migrationsverket ifrågasätter hans motiv för att studera – eftersom han citerar universitetets hemsida.

Av knappt 500 sökanden till mastersprogrammet "Embedded electronics engineering" har två utvalda studenter fått ett stipendium som täcker nästan hela studieavgiften på 290 000 kronor.

– Det betyder att studenterna är de allra bästa rent kunskapsmässigt, säger programdirektör Johan Wernehag.

Motiv ifrågasätts

En av stipendiaterna, Md. Mamunur Rashid, jobbar som lektor på ett universitet i Dhaka. Eftersom han har bra meriter och betyg var det ett naturligt karriärsteg att läsa vidare på ett topprankat universitet.

– Jag har tagit två år ledigt från mitt jobb. Att studera i Sverige var en stor möjlighet för mig.

Men i slutet av juli fick han avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Migrationsverket ifrågasätter om avsikten verkligen är att genomföra utbildningen.

Enligt beslutet verkar skälen han har uppgett för att studera i Sverige delvis komma från internet, till exempel Lunds universitets hemsida. Myndigheten ser ingen rimlig förklaring till att han inte "med egna ord motiverat valet av studier".

Intervjuas i hemlandet

För att få uppehållstillstånd måste studenterna genomgå en intervju på ambassaden i hemlandet. De får berätta om varför de söker sig till Sverige och får frågor om sin kurs.

I år ser vi att fler och fler som fått avslag av skäl som vi inte förstår.

En utskrift av intervjun skickas till Migrationsverket som tar beslutet.

Den andra stipendiaten till kursen, Neelam Peerzada från Pakistan, har också fått avslag – av samma orsak. Migrationsverket anmärker på att hennes beskrivning av utbildningen verkar vara hämtad från Lunds universitets hemsida.

– Så klart är svaren från internet. Det är därifrån jag får information om Sverige, skriver hon i ett mail till Sveriges Radio.

Studenterna kan överklaga beslutet, men eftersom terminen börjar nu är det i praktiken omöjligt för dem att läsa kursen i höst. Då går de också miste om sitt stipendium.

Neelam Peerzada säger att beslutet gjort henne så nedslagen att hon inte kommer fortsätta med sina studier.

Hur kan dessa frågor förstöra min framtida karriär och krossa mina drömmar? Som om inget annat har betydelse.

Utbrett problem

Victor Öwall, rektor på Lunds tekniska högskola, är mycket kritisk. Han tycker att det är naturligt att studenterna läser på om Sverige och universitetet innan en så pass viktig intervju.

– På vilka grunder Migrationsverket gör bedömningarna ställer jag mig starkt tvivlande till, säger han.

Många studenter kommer från en studiekultur, där det ses som positivt att lära sig saker utantill. Och det finns fler drabbade, enligt universitetens intresseorganisation SUHF har vissa lärosäten mer än tio sökanden som fått avslag.

– I år ser vi att fler och fler som fått avslag av skäl som vi inte förstår. Det är nytt med så många avslag på studiemotivering, säger Maria Lindblad, internationell koordinator på Lunds universitet.

I dag tisdag klockan 9.15 kan du höra Migrationsverkets svar i en intervju med P4 Malmöhus.