Israel påskyndar underjordisk mur runt Gaza

1:22 min

Muren ska stoppa tunnlar som leder in i Israel, och ska dessutom nå ut i havet för att stoppa möjliga attacker från Hamas mot Israel.

Grävmaskiner har redan börjat förbereda murbygget på flera platser längs med gränsen. Den underjordiska barriären ska bli 6 mil lång och nå 40 meter ned i marken, med en sex meter hög mur ovan jord.

Beskedet om att bygget skyndas på och nu är tänkt att stå klart redan om två år, kommer samtidigt som den israeliska militären säger sig ha hittat flera tunnlar.

Enligt dem börjar flera av Hamas tunnlar under hus eller byggnader som används eller är bebodda av civila här i Gaza, bland annat en moské, och dessa kan alltså komma att bli måltavlor i ett framtida krig.

Hamas kallar de senaste uppgifterna för en ursäkt för Israel att attackera civila.

I det senaste Gazakriget, under sommaren 2014, använde Hamas vid flera tillfällen tunnlar för att attackera israeliska soldater på andra sidan gränsen.

Den underjordiska barriär som nu byggs ska stoppa möjligheten för några sådana tunnlar, och också utrustas med sensorer som ska kunna larma om eventuella nya tunnelbyggen.

Den ska också sträcka sig ut i havet och förhindra attacker mot Israel den vägen, något som också rapporterades om under kriget här för tre år sedan.