Presidenten fortsätter den hårda retoriken mot Nordkorea

2:29 min

President Donald Trump höjer tonläget ännu ett steg i ordkriget mot Nordkorea. Han varnar nu för vad som kommer att hända om landet gör verklighet av sina planer att skicka missiler mot den amerikanska ön Guam i Stilla havet.

– Låt oss se vad Kim Jong-Un gör med Guam efter 15 augusti. Om han gör något, så kommer det att hända något som ingen tidigare sett i Nordkorea, varnar USA:s president Donald Trump.

Susan Rice, USA:s tidigare FN-ambassadör och nationell säkerhetsrådgivare åt Barack Obama, varnar för att president Trump nu använder samma retorik som Kim Jong Un.

Det ökar risken för krig av misstag, menar hon. Susan Rice reagerar också mot att man i Vita huset nu diskuterar möjligheterna till ett förebyggande anfall på Nordkorea.

– Ett förebyggande krig skulle vara katastrofalt för de 200 000 amerikaner och 26 miljoner koreaner som finns mellan Seoul och gränsen mot Nordkorea. Det skulle dra in Japan och leda till en konflikt med Kina och världsekonomin skulle rasa samman, säger Susan Rice till CNN,och fortsätter:

– Donald Trump borde istället avvakta att de nya hårdare FN-sanktionerna får sin verkan, och se till att vi effektivt kan skjuta ner nordkoreanska missiler om de anfaller.

President Donald Trump kom också med flera andra överraskande besked på sina första presskonferens på mycket länge. Han tackade Vladimir Putin för att Ryssland tvingat USA att avskeda 755 anställda på den amerikanska ambassaden i Moskva.

Presidenten beklagade också FBI:s gryningsräd mot Trumps tidigare kampanjledare Paul Manaford.

– Paul är en hygglig kille, Han fick väl som alla andra lite arvoden från olika uppdragsgivare. Men vi var inte i maskopi med ryssarna. Ryssland lade tvärtom ner en massa pengar på att motarbeta mig, sade Donald Trump.

Han gick också till angrepp mot den republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConell för att han inte får något gjort.

– Mitch lyckades inte ena senaten att avskaffa Obamas sjukförsäkring, nu måste han lyckas med att få igenom den stora skattereformen och infrastruktursatsningarna i höst, sade Trump på presskonferensen vid det provisoriska semester-Vita Huset som uppstått på Trumps golfbana i Bedfordshire, i New Jersey.