Majoritet positiva till gårdsförsäljning

2:37 min

Allianspartierna kan med stöd av Sverigedemokraterna driva igenom en motion om att alkoholproducenter ska få sälja sina varor direkt till konsument.

– Tidigare har man ofta angett socialpolitiska skäl, att folk skulle dricka för mycket. Det tycker jag är direkt tramsigt. Det här skulle snarare vara viktigt för att utveckla lantbruket i Sverige.

Skälen för att införa gårdsförsäljning är starka, säger Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i näringsutskottet.

Moderaterna tänker sig ett system för gårdsförsäljning där alkoholproducenter blir ombud för Systembolaget likt andra ombud som redan finns idag. Det skulle enligt partiet bara kräva en mindre lagändring, att man tillåter producenter att lagerhålla sina produkter.   

Än så länge har allianspartierna inte lyckats enas om detta som en gemensam modell för gårdsförsäljning. Liberalerna och Kristdemokraterna uppges också tveka inför att lägga fram en gemensam motion i frågan. 

Men Lars Hjälmered säger att det fortfarande finns tid för interna diskussioner och han hoppas att de fyra partierna ska sluta upp bakom ett gemensamt yrkande i riksdagen i september.

Samtliga allianspartier uppger för Ekot att de vill tillåta gårdsförsäljning som sådan. De får också stöd från Sverigedemokraterna. Partiets talesperson för hälsofrågor, Christina Östberg, säger i ett mejl till Ekot att SD ser positivit på gårdsförsäljning. Därmed skulle det finnas en riksdagsmajoritet för att låta alkoholproducenter sälja direkt till konsument.

Frågan är hur regeringen ställer sig i frågan. Socialminister Annika Strandhäll har inte kunnat ge en kommentar men för en dryg månad sen svarade hon på en förfrågan om att tillåta gårdsförsäljning i Skåne.

Strandhäll sa då att det inte går att förena gårdsförsäljning med det statliga monopolet och att det skulle hota det undantag som Sverige har för monopolet inom EU.

Moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, som också har varit drivande i frågan om gårdsförsäljning, kallar detta ett svepskäl. EU kommer inte invända menar han.

– Finland har haft alkoholmonopol och gårdsförsäljning och de har haft det i herrans många år utan att EU haft några synpunkter på det egentligen.

Göran Amnegård som driver Blaxsta vingård utanför Flen håller med Lars Hjämered. Gårdsförsäljning skulle betyda mycket, inte bara för honom som vinodlare, utan för hela landsbygden.

Svenska konsumenter kan visserligen köpa hans viner men bara på beställning. Då går försäljningen på export via ett bolag i Danmark vilket betyder att det är danska staten och inte den svenska som tar hem alkoholskatten.

– Det blir ju lite löjligt. Då är det väl bättre att man betalar vinskatten i Sverige och så får konsumenten den här flaskan. Jag tycker det är en självklarhet, säger Göran Amnegård.