Imam uttalade sig antisemitiskt på demonstration

2:16 min

En imam vid en moské i Helsingborg kallade judar för apornas och svinens avkommor.

I Helsingborg hölls i slutet av juli demonstrationer, som har blivit polisanmälda för att det har förekommit antisemitiska uttalanden.

Den person som höll ett tal där han kallade judar för apornas och svinens avkommor är imam vid en välbesökt moské i Helsingborg.

– Vad ni är noggranna med detaljerna i talet. Jag minns inte alla detaljer, för det var improviserat. Jag hade vägarna förbi en demonstration, och ungdomarna som känner igen mig sa att jag måste hålla ett ord, säger imamen Samir el Refai när Ekot träffar honom på moskén.

Det handlar om ett tal på en av flera demonstrationer som arrangerades i Helsingborg, i protest mot att Israel hade stängt av al Aqsa-moskén vid Tempelberget i Jerusalem, efter att två israeliska poliser sköts ihjäl.

På en av de här demonstrationerna höll imamen ett, enligt honom, improviserat tal. När Ekot besöker moskén där han predikar för att få en kommentar av honom säger han att han höll talet i affekt, men att det är naturligt som en reaktion mot Israels handlingar. Talet var riktat till Israel och han syftade inte på alla judar i hela världen, enligt honom.

I talet säger han bland annat att judarna inte väntar med att lura, det har de gjort mot flera folkslag, och även mot Mohammeds folk. Han kallar även judar för apornas och svinens avkommor.

Han påpekar att detta uttryck är vanligt förekommande i Mellanöstern och det syftar på extremistiska israeler som ockuperat Palestina. Men nu när det har blivit uppmärksammat, skulle han kanske vara mer försiktig med att använda det uttrycket, säger han.

Salahuddin Barakat, imam vid Islamakademin i Malmö, tycker att det är beklagligt att kritiken mot Israel övergår i antisemitism. 

– Jag kan förstå att man sympatiserar med den palestinska saken, och det gör många utav oss. Dock är det olyckligt att man använder ett språk som är antisemitiskt, säger han. 

Moskén i Helsingborg där imamen predikar, är en av de två mest välbesökta moskéerna i staden. Därför tycker Salahuddin Barakat att det är allvarligt att det är en imam som har yttrat sig på det sättet.

– Jag tycker det är särskilt viktigt för imamer och religiösa representanter att verkligen utgå från sin teologiska grund och de värderingar som finns i religionen och inte låta sig påverkas av känslomässiga och populistiska argument, säger Salahuddin Barakat.