Världens största och äldsta science fiction-konferens intar Helsingfors

19 min

P1 Kulturs Roger Wilson besöker Worldcon i Helsingfors - World Science Fiction Society's årliga kongress. Det är världens största och äldsta tilldragelse i sitt slag och i år hålls den för 75:e gången.

Worldcon är en konferens med föreläsningar, paneldiskussioner och författarbesök, som arrangerades första gången 1939.

Även om tyngdpunkten fortfarande ligger på science fiction-litteratur, så handlar det också om andra former av genrelitteratur.

Arrangemanget lyfter även fram olika typer av fandom – allt från att skriva egen fanlitteratur om en bok, film eller tv-serie till samtal om det bästa brädspelet.

Det är första gången som den här världskongressen kommer till Norden. 

Vad skiljer den här tillställningen från andra stora arrangemang, som till exempel Comicon i San Diego, som arrangerades häromveckan, eller för den delen de olika science fiction-mässorna som arrangeras runtom i Sverige?

– Ja, dels drivs de här tillställningarna utan något stort vinstintresse. Sen är det snarare är litteraturen som står i centrum, än filmer och tv-serier eller leksaksförsäljning, säger Roger Wilson och fortsätter: 

– Här finns också till exempel ett akademiskt spår, med arrangemang för de som forskar eller studerar science fiction på universitet och högskolor. Och visst finns det signeringar av böcker, men man betalar inte för autograferna, som man ofta gör på de andra typerna av konvent.

– Men visst, det finns en hel del som är utklädda till olika figurer även här, och det kanske mest spektakulära är en smedja som finns utanför kongresshuset där det står ett gäng snubbar som ser ut som mystiska varelser och låter dig testa svärd...

Lyssna på hela inslaget från Worldcon i ljudlänken ovan