Halverad honungsskörd i Blekinge

1:33 min

Den kalla våren och sommaren har varit katastrofal för länets biodlare. De stora biodlarna i Blekinge räknar med halverad honungsskörd i år, om de har tur.

William Rosenlund i Karlshamn är med sina 200 samhällen en av de största honungsproducenterna i Blekinge. Han livnär sig främst på sin biverksamhet, men nu kan han bli tvingad till andra sysslor i vinter.

– Totalt fick jag 15 ton förra året, i år kanske det blir tre, fyra ton om jag har tur. Vi får se, säger William Rosenlund.

Behöver värme
Bin ger sig inte ut och plockar nektar förrän det blir 15 grader. Den kalla våren försvagade styrkorna och när bina väl kom ut hade rapsen, som ger mest honung, nästan blommat färdigt.

Det är stor brist på honung i Sverige.

Den kalla och regniga sommaren i Blekinge har inte gjort situationen bättre. Men biodlarna i länet i är inte ensamma om att behöva kämpa.

– I hela sverige säger de att det har varit tre dåliga bi-år på raken så det är stor brist på honung i Sverige, säger William Rosenlund som varit biodlare sedan 2012.

– Jag får vara beredd på att det kan blir flera dåliga år på rad och man får försöka klara sig på det man får eller hitta extrajobb och så.

Stort hot
Och den dåliga honungsskörden är ett hot mot naturen i stort enligt branschorganisationen Biodlarföretagarna. Om biodlare lägger ner eller inte investerar i samhällen så minskar binas polinering, som är livsavgörande för ekosystemet.

Får hitta alternativ
William Rosenlund tänker inte lägga ner. Men för att klara sig på kort sikt har hans flickvän tagit ett jobb på en restaurang i Karlshamn, och snart kan det vara hans tur.

– Vi har rätt mycket lån och så och någon gång vill vi köpa ett hus i framtiden. Så därför ska jag också försöka hitta ett extrajobb i vinter. Vi får anpassa oss och se hur det går.