Nya planer på solkraft från Saharaöknen

0:49 min

Tidigare planer på ett stort solkraftverk i Saharaöknen som skulle byggts enbart för att producera elektricitet till Europa lades på hyllan av ekonomiska skäl, men nu är det på gång igen.

I Saharaöknen skiner solen i stort sett hela tiden, och drömmar om att kunna skörda solenergin för att exportera den till Europa har funnits länge.

Kraftverket som nu planeras i den tunisiska öknen ska med hjälp av koncentrerade solstrålar från tusentals speglar riktas mot ett torn där vatten värms till ånga som driver en turbin, och via en generator tillverkar elektricitet. Tanken är också att upphetta en saltlösning som kan användas som energilager för att omvandlas till elektricitet nattetid när solen inte skiner.

Företagskonsortiet som ansökt till den tunisiska regeringen om att bygga anläggningen hävdar att den fullt utbyggd ska kunna försörja fem miljoner europeiska hushåll med el.

Det är dock mycket som ska falla på plats för att det här ska bli verklighet, däribland tillstånd, finansiering, överföringskablar till Europa och att kunna visa att tekniken fungerar fullt ut.

Sedan 2015 finns ett solkraftverk i Marocko som använder en liknande teknik och även där finns planer på att bygga ut det. Produktionen där är dock främst avsedd för Marockos egna befolkning.