Trump utesluter inte militärt ingripande i Venezuela

1:02 min

USA:s president Donald Trump trappar upp retoriken mot Venezuelas president Nicolás Maduro och utesluter inte att ingripa militärt.

– Vi har många handlingsalternativ för Venezuela. Där ingår ett militärt alternativ, säger president Trump.

Uttalandet om militärt ingripande kom plötsligt från Donald Trump. Bredvid honom på golfklubben i i New Jersey stod både utrikesministern Rex Tillerson, FN-ambassadören Nikki Haley och den säkerhetspolitiske rådgivaren H R McMaster.

Ingen av dem kommenterade presidentens uttalande och Trump ville inte utveckla vad han menade, men sa att Venezuela är ett grannland där folket lider

– Venezuela är inte långt bort. Folket lider och dör, fortsatte Trump.

USA har infört riktade sanktioner mot enskilda makthavare i Venezuela som svar på hur ledaren Maduro behandlat oppositionen.

Venezuelas försvarsminister kallar Trumps uttalande för galet i en intervju med statlig tv, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Landets försvarsdepartement väntas uttala sig mer utförligt senare under dagen.

Venezuelas regering har tidigare antytt att USA planerar att invadera landet, men det tillbakavisas av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

En talesperson för Pentagon säger till Reuters att de inte fått någon order om Venezuela från presidenten.

Tidigare under fredagen riktade även Perus president Pedro Pablo Kuczynski kritik mot Venezuela och uppmanade president Nicolás Maduro att avgå. 

Peru har också beslutat att Venezuelas ambassadör i landet ska utvisas.

I en intervju säger Kuczynski att Maduro tappat all trovärdighet sedan Venezuela införde en ny författningsförsamling i slutet av juli. 

Församlingen består nästan uteslutande av personer som är lojala till president Maduro och har makt att skriva om landets grundlag.

Tidigare i augusti sparkade församlingen den dåvarande regimkritiska riksåklagaren och ersatte henne med en regeringstrogen ersättare.