Protester mot första konferensen för surrogatmödraskap

2:24 min

I dag hölls den första nordiska konferensen om surrogatmödraskap i Stockholm. Frågan är kontroversiell och de politiska partierna är delade.

– Vi vill utbilda människor om surrogatmödraskap för att det ska ske säkert, med respekt för mammans och barnets rättigheter, säger australiern Sam Everingham.

Han åker runt i världen och arrangerar konferenser om surrogatmödraskap och idag arrangerades en sådan för första gången i Skandinavien, i Stockholm.

På konferensen samlades surrogatmödrar och par för att berätta om sina egna erfarenheter inför potentiella föräldrar, liksom internationella byråer med affärsidén att hjälpa par som vill ha barn.

Frågan om kvinnor som bär andras barn är kontroversiell. När konferensen öppnade imorse stod människor på rad utanför, iklädda röda rockar och vita struthattar. En av de var Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby.

– Vi klädde ut oss till Handmaid's tale som är en bok och en tv-serie som handlar om en framtidsdystopi där kvinnor används som avelsdjur för att bära fram barn åt andra. Det är det som surrogatmödraskap handlar om, säger Clara Berglund.

Inne på konferensen pratar de flesta engelska. Bord och banderoller står uppställda längs väggarna där det sitter representanter för olika surrogatmödrabyråer. De hjälper till att matcha en surrogatmamma med den som betalar.

Sam Everingham håller inte med kritikerna som jämställer den växande branschen med kvinnohandel.

 – Många av de här kvinnorna skulle säga att nej, jag hjälper människor för att jag vill hjälpa dem att bilda familj, säger Sam Everingham.

Men det är mycket pengar inblandade? Processen kan kosta nära en eller upp till två miljoner svenska kronor.

– Ja, det stämmer. Men en del mammor gör det utan betalning, andra får 100 eller 200 000 kronor. Resten av pengarna går till advokater, läkare, byråerna och annat, säger Sam Everingham.

Clara Berglund är däremot skeptisk till idén att de flesta surrogatmödrar bär andras barn på grund av en vilja att hjälpa till.

– Det vi vet är att det finns massor med kvinnor som ångrar sig, föräldrar som beställt barn som hamnar i uppslitande vårdnadstvister, kvinnor som hindrats från att göra abort och där det gått illa på andra sätt, säger Clara Berglund.

– Det finns säkert berättelser där allt har gått bra också, men vi tror inte att det går att reglera bort de här stora riskerna, säger Clara Berglund.