Gustafsbergsdagarna lockar besökare till Sveriges äldsta badort

1:19 min

För sjunde gången arrangeras 
Gustafsbergsdagarna i Uddevalla. En helg av aktiviteter och rundvandringar lockar besökare till den historiska platsen.

Sedan 2009 har Gustafsbergsdagarna arrangerats. Med och arrangerar är bland annat Bohusläns museum, Gustafsbergsstiftelsen och Gustafsbergs vänner. Förra året ställdes evenemanget in, efter att Oddebollen dubbelbokat samma helg. Men i år är det dags igen.

– Det är ett sätt att sprida kunskapen om Gustafsberg på olika sätt, säger Gunnar Klasson, Gustafsbergsstiftelsens förvaltande direktör.

Som badort hade Gustafsberg sin högsäsong för ungefär 200 år sedan. Men innan dess, på 1700-talet, var det hälsokällan som lockade folk.

Det mineralrika vattnet i källan som ligger på Gustafsberg ansågs kunna bota engelska sjukan, hysteri och lamhet bland annat. Idag får besökarna lära sig om hälsokällan och smaka på vattnet.

Dessutom kommer det anordnas olika aktiviteter och rundvandringar i området. Bland annat kommer det bli möjligt att gå in i de gamla husen på Gustafsberg, även i de privatägda. De äldsta husen är från 1770 och det nyaste huset är från 1949 säger Gunnar Klasson, men de flesta husen är från 1700-talet och 1800-talet.

Varför är det viktigt att lyfta fram historien här?

– Vår lokala historia är väldigt viktig. När jag gick i skolan fick jag lära mig om väldigt mycket, men inte om platsen jag växte upp på och det var synd tyckte jag, säger Gunnar Klasson. Vår lokala historia är väldigt viktig.

Även igår var Gustafsbergsdagarna i full gång. Men vädret spelar stor roll för hur många som kommer.

– Igår var det ganska regnigt, vilket gjorde att det inte blev så mycket folk här. Men idag hoppas vi på bättre när det är soligt, säger Karin Stammarnäs, enhetschef på publikverksamhet och utställningar på Bohusläns museum, men i dag spelar hon baderskan Josefina och socitetsdamen Hulda.

Gustafsbergsdagarna lockar stora som små och många familjer deltar. 9-åriga Elin Waldetoft ska besöka Gustafsbergsdagarna för första gången idag. Hon tycker det ska bli roligt att se folk som klär ut sig som på den gamla tiden säger hon, men hon vill också gärna klä ut sig själv.

– Det är roligt att klä ut sig för då kanske man kan känna hur det var på den tiden också, säger 9-åriga Elin Waldetoft.