Hjälporganisationer drar tillbaka fartyg från Medelhavet

1:23 min

Tre hjälporganisationer har dragit tillbaka fartyg från räddningsoperationerna på Medelhavet. De oroar sig för sin personals säkerhet efter att Libyen förlängt sök- och räddningszonen utanför landets kust och sagt åt hjälporganisationerna att hålla sig borta.

– Vi är oroliga för säkerheten. Ska vi göra räddningsoperationer måste vi säkerställa att vi kan göra det på ett korrekt sätt, säger svenska Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Italiens regering har välkomnat siffrorna som visar att 50 procent färre flyktingar kom till landet förra månaden, sannolikt som en direkt konsekvens av de hårdare tagen mot smugglare som finansieras av EU.

I slutet av veckan tog Libyen ett ännu hårdare tag.

På torsdagen underströk flottan på en presskonferens att utländska fartyg ska hålla sig borta från en sök- och räddningszon som upprättats längs landets kust. Dagen efter växte den zonen till att sträcka sig 70 sjömil ut från Libyens fastland.

Samtidigt blev Läkare utan gränser varnade av sjöräddningscentralen i Rom för att deras personal kunde vara i fara. Då kallade organisationen tillbaka sitt fartyg Prudence.

– En av våra båtar har attackerats av Libyska kustbevakningen tidigare. För att fortsätta vill vi ha garantier från Libyen att vi kan utföra vårt arbete obehindrat, säger Läkare utan gränsers ordförande Katrin Kisswani.

Idag följde flera efter och drog tillbaka sina fartyg. Det första beskedet kom från tyska Sea-eye, följt av internationella Rädda barnen.

Samtidigt som de oroar sig över sin egen säkerhet så delar organisationerna en oro för att färre fartyg nu räddar människor från att drunkna på Medelhavet.