Fortsatt kritik mot Trump om Charlottesville

I USA fortsatte i dag kritiken mot president Trumps uttalanden om bilattacken och kravallerna i staden Charlottesville.

Presidentens tidigare och mycket kortvarige kommunikationschef Anthony Scaramucci sa att Trump tydligt borde ha fördömt högerextremisterna.

Anthony Scaramucci var ju kommunikationschef i bara tio dagar innan han fick sparken men anses stå Trump nära, och han säger att presidenten tydligt borde ha fördömt högerextremisterna i Charlottesville.

Han sa också att det antagligen inte finns någon i Vita Huset just nu som vill kritisera presidenten. Förutom dottern Ivanka Trump som också på förmiddagen via twitter tog avstånd från vit makt-grupperna och nynazisterna.

Den tidigare kommunikationschefen sa också att chefsstrategen Steve Bannons inflytande var dåligt för presidenten.

I samma tv-program som Scaramucci framträdde sa även presidentens nuvarande säkerhetspolitiske rådgivare HR McMaster att bilattacken i Charlottesville var en terrorhandling. En människa dödades och 19 skadades då en bil körde in i en folksamling.

Föraren var en man i 20-årsåldern och han misstänks för mord. På fotografier tagna tidigare under dagen kan man se 20-åringen i sällskap med högerextremister utrustad med en sköld.

Vita huset försökte på söndagen avvärja kritiken. En talesperson förtydligade att presidenten fördömer högerextremisterna. Men uttalandet undvek kärnfrågan — påståendet att Trump inte väljer sida mellan organiserad främlingsfientlighet och antirasism.

Även polisen i Charlottesville får kritik i dag för att man inte tidigare stoppade våldsamheterna.