Mats Andersson: "Visa älgen hänsyn"

3:24 min

Få har undgått den vita älgen som uppmärksammats i sociala medier under helgen. Många oroar sig nu för hur det ska gå med älgen efter all publicitet.

Det var kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson som tog filmen och bara via P4 Värmlands Facebooksida har filmen setts av en miljon människor!

Mats Andersson är ordförande i viltvårdsområdet där den vita älgen hör hemma och han är inte förvånad över uppståndelsen:

– Det är klart att det är en sevärdighet men vi som är här, är vana. Han åtta år och gått här sedan han var kalv och har varit riktigt fin i fyra, fem år, säger Mats Andersson.

Det kommer många fotografer till trakten som vill fånga den vita älgens uppenbarelse på bild. Men det innebär en hel del problem. 

– Den här älgen är väldigt oskygg och många går väldigt nära och det blir ett störningsmoment för älgen. Men sen är även många som inte visar hänsyn till folk och villaägare.

De tillfälliga besökarna parkerar på folks infarter och tar sig in i privata trädgårdar.

– Sen blir det även ett trafikproblem för många stannar ute på stora vägen och lämnar sina bilar vind för våg i trafiken. Men jag förstår att de blir upphetsade när de får se den vita älgen, berättar Mats Andersson. 

Mats Andersson har några tips för att man ska kunna fotografer älgen utan att äventyra vare sig älg eller trafik. 

– Det är ett lotteri att få se den överhuvudtaget men parkera på ett ställe som inte är trafikfarligt, visa hänsyn mot villaägare och fram för allt, visa hänsyn mot älgen. Gå inte nära, det finns möjligheter att få bra foton ändå, tipsar Mats.

Älgen som har huserat i området länge har fått namnet Ferdinand efter, Disney-klassikern, Tjuren Ferdinand eftersom älgtjuren är så lugn liksom Disney-tjuren. I området som Mats Andersson är ordförande för, på 13000 hektar, finns det 10 till 15 vita älgar. Den vita färgen på älgen beror inte på att älgarna är albino och saknar färgpigment.

– Det beror på att de har brist på ett anlag för pigment i pälsen som heter leucism, de får ingen färg i pälsen utan det är samma som med vita tigrar och vita hjortar. Inte helt ovanligt.

I viltvårdskretsen som Mats är ordförande i har man valt att freda Ferdinand, det innebär att inget jaktlag i området kommer att skjuta på den vita älgtjuren. Normalt sett görs ingen skillnad på vita eller gråa älgar.  

– Han är så pass oskygg och har visat sig ha bra anlag och är trevlig att se på, säger Mats Andersson, ordförande för viltvårdsområdet där älgen Ferdinand strövar.