Trump om kravallerna i Charlottesville: Rasism är ondskefullt

2:03 min

I kväll valde Donald Trump att ta tydligt avstånd från rasism och nazism. Det kommer efter massiv kritik mot hans uttalanden om kravallerna i Charlottesville i helgen. Tidigare i dag lämnade vd:n för läkemedelsbolaget Merck en av presidentens rådgivande grupper i protest mot presidentens slapphet i frågan.

– Rasism är ondskefullt och de som tar till våld i dess namn är kriminella ligister. Det inkluderar KKK, nynazister, vit makt och andra hatgrupper som går emot allt det vi håller kärt som amerikaner, sa Trump på en presskonferens ikväll.

Uttalandet är det som de flesta tycker att han borde ha sagt redan i lördags angående kravallerna i Charlottesville där bland annat en kvinna dödades när en bil körde in i en folksamling. 

Kenneth Frazier från läkemedelsbolaget Merck sa i ett uttalande tidigare i dag att amerikanska ledare måste värna synen om att alla människor är lika värda, och därför måste man tydligt ta avstånd från hat och fördomar.

Frazier som själv är svart valde att lämna presidentens rådgivande grupp.

Donald Trump attackerade då tillbaka och twittrade som svar att Frazier nu kanske får tid över till att sänka hutlöst höga läkemedelskostnader.

Justitieministern Jeff Sessions sa i dag att han betraktar bilattacken som en terrorhandling. Sessions försvarade samtidigt presidentens kommentarer som han tyckte var tillräckligt tydliga.

Trump sa ju i helgen att han "kraftfullt fördömde våldet" – ett våld som kom från "alla" sidor.

Den nazistiska webbsidan The Daily Stormer skrev berömmande om Trumps uttalande: "Han attackerade inte oss. Inget fördömande alls."

Samtidigt skrev man nedsättande om den kvinna som dödades. Det fick webbleverantören där sidan ligger att ge nazistsajten 24 timmar på sig att flytta verksamheten.

Idag ska också den 20-årige mordmisstänkte bilföraren ställas inför rätta. Polisen har inte sagt någonting om eventuella motiv. 

FBI utesluter inte att det finns fler personer som var inblandade i dådet.