Ekonomin viktig för Merkel i valrörelsen

1:29 min

Den starka tyska ekonomin kan rädda Merkel kvar vid makten. Hennes utmanare kritiserar att alla inte får del av framgången.

Valrörelsen i Tyskland har dragit igång. En av anledningarna till att många tror att kristdemokraten Angela Merkel kommer få sitta kvar som förbundskansler, är att den tyska ekonomin går fortsatt bra. Merkel har som ett viktigt vallöfte att Tyskland till och med ska nå full sysselsättning, men det finns också ekonomiska stora utmaningar för Tyskland på sikt.

– Situationen är den att det går ganska bra nu, säger Merkel själv.

Hon kan kosta på sig att vara rätt självbelåten när det gäller den tyska ekonomin i valrörelsen.

För de relativt starka tyska statsfinanserna, exportindustrin som fortsatt går bra och den låga arbetslösheten som Merkel nu alltså lovar ska bli full sysselsättning är starka faktorer för kristdemokraterna.

Den tyska exportindustrin fortsätter att göra goda affärer tack vare euron, hade Tyskland haft en egen valuta hade den med stor sannolikhet varit mycket högre värderad än euron vilket hade gjort tyska varor dyrare.

Merkel kan också peka på att tyska Frankfurt allt tydligare seglar upp som en viktig destination för banker och finansbolag efter Brexit.

– Visst det går bra för Tyskland men det går inte bra för alla tyskar, försöker Merkels utmanare om kanslerposten, socialdemokraterna SPD:s ordförande Martin Schulz att kontra med.

Han syftar på den ganska stora gruppen med låglönejobb och skillnader i pensioner och löner mellan öst och väst, exempelvis.

Men på sikt kommer dock tyska ekonomin påverkas av demografiska frågor, integrationsutmaningar och eventuellt också följderna för bilindustrins problem. Det pekas också ofta att den tyska industrin i allmänhet måste bli bättre på att hänga med i interneteran.

Men just i den här valrörelsen är ekonomin ett av Merkels starkaste kort.