Ryska rören ger 60 jobb i Karlshamn

4:01 min

Om två månader kommer de ryska rören till Karlshamn. Och i hamnen där där de ska lagras pågår förberedelserna för fullt.

Det är på ett stenbeklätt lagringsområde mellan kajerna och kombiterminalen i Karlshamns hamn som de sedan i vintras riksbekanta ryska rören ska förvaras.

Då stormade det rejält kring gasledningen Nord Stream 2 och lagringen av rören som försvarsmakten kallade ett hot mot rikets säkerhet.

Ny kran
Sedan dess har hamnen bland annat köpt in en ny kran och förberett det stora lagringsområdet. Och två månader innan de första ryska rören kommer till Karlshamn är det bara en hjullastare som stör lugnet när hamnens vd Mats Olsson berättar hur lossningen kommer att gå till.

– Det kommer att komma in båtar med omkring hundra rör som vi kommer att lossa och lägga på en dragare och transportera till det här området, säger han, säger han.

Prototyp
Desto mer aktivitet blir det på lagringsområdet där Mats Olsson nu hunnit fram till en prototyp av de ryska rören.

Som mest kommer ett sextiotal kran- och maskinförare att arbeta med att lasta och lossa de 50 000 rören som ska ligga i Karlshamn i upp till ett år innan de hamnar på Östersjöns botten.

Avgörande betydelse
Och enligt Mats Olsson har affären en avgörande betydelse för den kommunägda hamnen.

– Vi har fått hjälp att ställa i ordning det här området och att göra investeringar som vi har nytta av framöver, säger han.

Runt 100 miljoner
Men hur stora intäkter de ryska rören kommer att ge vill han dock inte säga.

– Jag väljer att hålla mig till den siffran som nämnts tidigare nämligen att affären har en omsättning på runt 100 miljoner kronor, säger Mats Olsson.