Iran hotar med att riva upp kärnenergiavtalet

1:42 min

Iran hotar att riva upp kärnenergiavtalet om USA inför nya sanktioner. Irans president antyder att landet skulle ha beredskap att starta upp sitt kärnenergiprogram på nytt inom några timmar.

– Om USA vill gå tillbaka till att införa sanktioner så kommer Iran att svara snabbt. Inte på en vecka eller en månad, utan inom några timmar, sa Irans president Hassan Rouhani på tisdagen inför parlamentet i ett tal som televiserades.

Iran kommer att återgå till mer avancerade förhållanden än före förhandlingarna om ett avtal inleddes, hotade han vidare.

Irans president går nu direkt åt sin amerikanske kollega och säger att han på många sätt har visat att han inte är en pålitlig partner.

– Världen har sett att under Trump har USA ignorerat internationella överenskommelser. Förutom att han undergräver kärnenergiavtalet har USA brutit sitt löfte när det gäller både Parisavtalet och Kubaöverenskommelsen.

USA är ingen god samarbetspartner eller pålitlig förhandlare, menar presidenten.

Både USA och Iran anklagar nu varandra för att sätta avtalet på spel. Det ingicks år 2015 mellan USA, Iran, Kina och EU-länder.

Iran gick då med på att dra ner på sitt nukleära program i utbyte mot att största delen av sanktionerna mot landet lyftes.

Men i slutet av juli införde USA:s finansministerium nya sanktioner mot sex iranska företag för deras roll i utvecklingen av ett ballistiskt missilprogram efter att Iran avfyrat en robot som kan sätta en satellit i omlopp.

I början av augusti undertecknade USA:s president Donald Trump en lag om sanktioner mot Iran, Nordkorea och Ryssland. De sanktionerna riktar sig också mot Irans missilprogram och dessutom mot brott mot mänskliga rättigheter.

Enligt USA bryter Iran mot en FN-resolution om kärnenergiavtalet, där Iran uppmanas att inte utveckla ballistiska missiler som kan bära kärnvapen, men utan att förbjuda det helt.

Iran säger att de inte bryter mot resolutionen eftersom missilerna inte är utvecklade för att bära kärnvapen.

Trump sade förra veckan att Iran inte lever upp till vad han kallar kärnenergiavtalets anda.

Dessutom har USA anklagat Iran för att orsaka kaos i Mellanöstern och för att stöda grupper som av USA klassas som terrorgrupper.