USA spårar användare av Trumpkritisk sajt

1:46 min

Justitiedepartementet i USA har begärt att få ut uppgifter om alla som besökt en Trumpkritisk hemsida. Kritiker kallar kravet för alldeles för omfattande.

Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms Universitet, säger att ett sådant krav kan hota yttrandefriheten. 

– Det är den stora mängden personer som berörs. Det är tänkbart att om man skulle efterleva det här kravet skulle det få en kylande effekt på människors vilja att uttrycka sina åsikter, säger Mark Klamberg. 

Kravet är riktat mot Dreamhost, det webbhotell som hemsidan ligger hos. I en bloggpost hävdar Dreamhost att kravet är alldeles för omfattande eftersom att det saknar begränsningar och vill åt all information från sajten. Därför har företaget satt sig emot kravet i domstol. 

Enligt Dreamhost rör det sig om 1,3 miljoner ip-adresser som Justitiedepartementet vill få ut. De kan sedan användas för att spåra vem som står bakom internetabonnemanget som användes för att besöka sidan. Det innebär i sin tur att det ofta går att spåra direkt till en person, om man till exempel besökt sajten med telefonen eller bor ensam.

Kravet innefattar också mer detaljerad kontaktinformation, e-brev och foton från tusentals användare enligt Dreamhost. 

Hemsidan hade använts för att anordna protester mot Donald Trump när han svors in som president. Det har redan väckts åtal mot omkring 200 personer för skadegörelse och upplopp i samband med dessa protester. 

Electronic Frontier Foundation, en organisation som verkar för rättigheterna på internet, är starkt kritiska och har även bistått Dreamhost i sitt försvar. Organisationen hävdar att det är långt över gränsen att kasta ett så brett nät i utredningen. 

Domstolsförhandlingar ska inledas på fredag. Mark Klamberg säger att det inte är säkert vilken part som går segrande ur tvisten. 

– Det har funnits en rad rättsfall i USA där man kommit fram till att konstitutionen inte skyddar den här typen av uppgifter i allmänhet. Så det är möjligt att myndigheterna får ut uppgifterna, det återstår att se, säger Mark Klamberg.