Debatt i USA om symboler från inbördeskriget

1:24 min

De högerextrema gruppernas möte i Charlottesville i USA var ursprungligen en protest mot att staden beslutat att flytta en staty av sydstaternas befälhavare i det amerikanska inbördeskriget, general Lee. Nu debatteras det intensivt om när det är rätt att riva statyer.

Sydstatsflaggan, statyer och minnesmärken från det amerikanska inbördeskriget, som slutade 1865, har laddats med stark symbolik hos rasistiska grupper.

Medborgarrättsgrupper har de senaste åren fått många städer att ta bort det som de menar är unkna symboler för rasism och förtryck. Människor som var för slaveriet och slogs på sydstaternas sida i inbördeskriget ska inte stå staty, är deras budskap.

Men det finns 1 500 sådana minnesmärken kvar, i form av statyer, plaketter och namn på skolor och universitetsbyggnader.

Baltimore har till exempel beslutat att de ska bort. Men händelserna i Charlottesville har gjort att många fler borgmästare nu sagt att de också ska ta bort liknande minnesmärken. I Memphis i Tennessee har den republikanske guvernören Bill Haslam uppmanat delstatsparlamentet att ta ner en byst av Nathan Bedford Forrest, en av Ku Klux Klans grundare.

I går tog en grupp i Durham i North Carolina saken i egna händer. Vid en demonstration satte de upp en stege på en staty av en sydstatssoldat och störtade den till marken.

Men det finns också historiker som varnar för att lägga historien tillrätta och göra sig av med statyer av personer som hundra femtio år senare anses olämpliga. Var ska man i så fall dra gränsen? Ska man riva Washington och Jefferson Memorial för att presidenterna ägde slavar?