Starka reaktioner på Trumps uttalanden om Charlottesville

1:42 min

Det kommer starka reaktioner på USA:s president Donald Trumps uttalande i går kväll när han vid en presskonferens gick tillbaka till sin tidigare uppfattning att båda sidor har skuld till att en ung nazistsympatisör i lördags körde in bland anti-nazister dödade en person och skadade 19 andra.

Det var planerat som en uppvisning i handlingskraft. President Donald Trump och några av hans ministrar tog den guldfärgade hissen ner till journalisterna.

Presidenten skulle bara säga att USA en gång hade världens bästa flygplatser, järnvägar och broar nu är vi som ett tredje världen land men med ett storslaget infrastrukturprogram ska USA återta den platsen igen.

Sedan var det meningen att presidenten skulle ta hissen upp till sin lägenhet på 58:e våningen igen och ministrarna skulle svara på frågor om infrastruktur.

Men så började Vita-hus reportrarna ropa ut frågor om Charlottesville i den ekande marmorhallen och presidenten höjde rösten och blev alltmer irriterad.

– Det var inte bara nazister utan människor var där för att protestera mot att man skulle flytta statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee, sade presidenten.

– Och ingen vågar säga det men det var också det fanns en grupp från andra sidan och de hade inget demonstrationstillstånd och de var mycket våldsamma.

Det är just denna teori att likställa nazister med antinazister, rasister och med antirasister som många även i presidenten eget parti i dag tar starkt avstånd ifrån.

På de många bilder och mobiltelefonvideorna från Charlottesville ser man hundratals män i fackeltåg med rasist och nazisymboler som, en del med synliga skjutvapen som skanderar Inga judar, Blod och jord, Vems gator Våra gator. 

Man ser också slagsmål mellan nazister och motdemonstranter och bilen som med hög fart kör in i folkmassan.

USA med sin historia av slaveri, inbördeskrig, rasism, segregering, upplopp är den här typen av händelser och hur politiska ledare behandlar dem viktigt och rör upp starka minnen.

I nyhets- och samhällsprogrammen i dag har flera programledare och kommentatorer inte kunnat hålla tillbaka vrede och tårar. 

– Det är en tuff kväll för normala människor, det är mycket tårar och servetter och många som håller sina barn borta från tv:n. Vi trodde Trump hade förändrats av ämbetet sade Van Jones, politisk kommentator på CNN i natt.

Talmannen för Representanthuset i USA, Paul Ryan, twittrade: "Vi måste vara tydliga. Vitmakt-grupper är avskyvärda".

FN-chefen Antonio Guterres skriver på twitter att rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi förgiftar våra samhällen och vi måste ta avstånd från dem varje gång överallt.