Pengarna slut - omåttligt populär kurs i svenska uteblir

3:29 min

Det blir ingen kurs i svenska för asylsökande på Litorina Folkhögskola i höst. Intresset för kursen är stort, men skolan lyckas inte finansiera kursen.

Under förra hösten hade kursen över 400 sökanden till 18 platser, och situationen under våren var liknande. 

– Det är en ganska sorglig process att släcka hoppet hos människor och säga nej, säger Agrita Martinsone, rektor på Litorina Folkhögskola. 

Försökt finansiera
Och trots det stora intresset så blir det alltså ingen kurs till hösten. Litorina folkhögskola har försökt ordna fram finansiering genom att höra av sig till Länsstyrelsen, som samordnar stödet till det som kallas tidiga insatser för asylsökande, men det har inte gett resultat. 

– De pengarna som länsstyrelsen har är avsatta till ideella föreningar och Litorina är en stiftelse så de faller inte inom ramen för de pengarna, säger Carin Håkansson på Länsstyrelsen. 

Snävt skrivet
Enligt henne så framgår det att stiftelser inte kan ansöka om pengarna, men menar samtidigt att hon tycker att det är lite snävt skrivna anvisningar. 

– Folkhögskolorna och studieförbunden har ju en fungerande form som är jättebra att översätta rakt till de som befinner i asyl. 

Risk för framtida problem
Tidigare terminer har kursen arrangerats med hjälp av stöd från Folkbildningsrådet, men de pengarna är nu slut. 

– Bidraget är översökt och många har angett att de kan göra mycket mer än vad de sedan har fått pengar för, säger Maria Graner, generalsekreterare för Folkbildningsrådet. 

Minska kommande år
Enligt henne finns det en risk att problemet kan återkomma under nästa år. 

– Vi har ju inte sett statsbudgeten för 2018 än, men signalen i förra årets budget var att det skulle minska under de kommande åren.