Rysk minister i rätten för mutbrott

1:47 min

I Moskva inleddes i dag rättegången mot den tidigare ekonomiministern, Aleksej Uljukajev, som åtalas för att ha tagit emot mutor. Det är första gången sedan Sovjetunionens upplösning som en regeringsmedlem ställs inför rätta. Uljukajev förnekar anklagelserna.

– Godmorgon, jag mår alldeles utmärkt och förväntar mig att rättvisa skipas, sade Alexej Uljukajev när han kom med bil till rättssalen i förmiddags.

Till skillnad från många andra åtalade i Ryssland har han sluppit häkte och i stället suttit i husarrest hemma. Han behövde inte heller sitta i en bur i rättssalen som ofta sker annars.

Uljukajev anklagas för att ha tagit emot mutor på sammanlagt två miljoner dollar från Rysslands största oljebolag, det huvudsakligen statliga Rosneft.

Han ska ha fått pengarna för att han i egenskap av minister gav sitt godkännande till att Rosneft köpte ett annat ryskt oljebolag Basjneft. Om han döms riskerar han uppemot 15 års fängelse.

Uljukajev förnekar blankt anklagelserna. Han sade i dag i rättssalen att hela affären är en provokation från chefen för Rosneft, Igor Setjin, och den ryska säkerhetstjänsten. Rosneft har ännu så länge inte svarat på de anklagelserna.

Tidigare har till exempel sittande guvernörer dömts för olika brott men den här är första gången i det nya Ryssland som en minister ställs inför rätta. Och när Uljukajev greps i november förra året sände det en chockvåg genom byråkratin i Ryssland som undrade vad som var på gång.

En del tolkar det som en kamp mellan olika delar i statsapparaten. Setjin är en av Rysslands absolut mäktigaste män med mycket nära koppling till president Putin. Han representerar tunga statliga företag med nära band till säkerhetstjänsten.

Uljukajev i sin tur har setts som en företrädare för de mer marknadsinriktade krafterna i Ryssland.