Skogsbränder härjar i Grekland

2:07 min

Just nu härjar skogsbränder i södra delarna av det grekiska fastlandet och landet mobiliserar brandmän från flera omkringliggande regioner för att hantera elden.

Totalt har 146 separata bränder brutit ut sedan i söndags och nu ber landet om hjälp av EU för att hantera situationen, uppger nyhetsbyrån Reuters. Mikailiz Kirjakivis är journalist som bor i utkanten av Aten.

– Man är rädd varje gång, jag bor också nära skog, berättar han.

Han har själv upplevt skogsbränder precis i närheten av där han bor. Han berättar att kring just den här tidsperioden, slutet på juli och augusti, så är han särskilt vaksam, inte minst utifrån egna erfarenheter. Han säger också att varje år får grekiska staten kritik för sin hantering, men samtidigt kallar han det för ett tveeggat problem.

– Det ena problemet är att vi har stora vidder, säger han.

Det andra problemet, menar han, är just att den grekiska staten är undermålig i hur de hanterar skogsbränderna varje år. Men personer som Mikailiz, som bor i närheten av skog i Europas södra delar, måste vara vaksamma under längre perioder än förut. Det menar Marko Rummukainen, professor i klimatologi på Lunds universitet.

– När det blir varmare på grund av klimatförändringarna så får vi en längre säsong då det brinner. När nederbörden minskar, vilket är en av följderna i området, så blir risken för bränder större. Vi kommer gå mot besvärligare tider, säger han.

Han tillägger att om man befinner sig i områden där bränder härjar, som boende eller turist, så är det viktigt hur man beter sig. Att man håller sig inomhus och att man håller sig borta från områdena där det brinner. Samtidigt betonar han att de flesta råd måste utgå ifrån vad den särskilda situationen kräver. Men Mikailiz menar att informationen han fått är bristfällig i hur han ska agera när väl bränderna når honom.

– Det finns information men jag tror inte att det räcker. Man måste vara mycket mer organiserade. Både myndigheterna och vi själva, hur vi ska agera vid sådana situationer, säger han.