Nu ska den vita älgen DNA-testas

1:36 min

Den vita älgen som blivit kändis i sociala medier sedan filmen på den släpptes ledde till många kommentarer på sociala medier där flera var oroliga för älgens framtid. De vita älgarna ska nu DNA-testas för att fastställa orsaken till älgens färg.

Det är en forskargrupp på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, som ska testa älgens arvsmassa. Forskarna kommer att jämföra arvsmassa från de vita älgarna med de traditionellt bruna älgarna. 

SLU skriver i ett pressmeddelande att de räknar med att hitta muterade anlag som ger den vita färgen. Till skillnad från vad många tror är de vita älgarna inte albinos utan har brist på färgpigment i pälsen vilket kallas för leucism. Det är egentligen ett samlingsnamn på djur med ljus päls som går från vit till blekgul.

 – Den tekniska utvecklingen inom molekylärgenetiken har varit revolutionerande under de senaste åren och med den utrustning vi idag har på SLU, kan vi läsa DNA-sekvensen från en individs hela arvsmassa, säger Tomas Bergström på SLU i deras pressmeddelande. 

På SLU har man redan sina misstankar om vilka arvsanlag de vita älgarna kan ha.

– Nu väntar vi bara på att DNA-sekvenseringen ska bli färdig så att vi kan börja leta efter den genetiska avvikelsen, säger Sofia Mikko, expert på färggenetik i SLU:s pressmeddelande.

Till TT uppger Anders Tedeholm på länsstyrelsen i Värmland att det inte bara är positivt med den vita älgens uppmärksamhet:

-Det är på gott och ont. Det upplevs som störande, både av boende och av djuret. Det har varit fullkomligt hysteriskt och folk går omkring på tomterna och följder efter in i skogen i jakt på den vita älgen, säger Anders Tedeholm på länsstyrelsen i Värmland.

SLU kommer att testa flertalet vita älgar.