Många svenska företag testar produkter i Storbritannien

1:14 min

Alla produkter som exporteras måste testas först, och i dag gör många svenska företag det i just Storbritannien. Regeringen ska nu utreda var de kan göra det i framtiden, berättar EU-minister Ann Linde för Ekot.

Regeringen kommer i dag att fatta ett beslut om en utredning för att undvika att svenska företag får problem när Storbritannien lämnar EU, berättar EU-minister Ann Linde (S) för Ekot.

– Vi har till exempel i Sverige ingen myndighet eller privat organisation som kan ge certifiering till leksaker, medicinsk utrustning, till fyrverkerier. Men det finns i Storbritannien.

Hon nämner till exempel motorsågar, som kräver många säkerhetsföreskrifter innan de duger för export.

– Har du fått ett godkännande gäller det i hela EU. Det betyder att om du idag får ett godkännande i Storbritannien så kanske det inte gäller i framtiden därför att Storbritannien lämnar EU.

Exakt ett hur stort problem det här är kan Ann Linde inte svara på - just därför ska frågan utredas.

Det är Swedac, alltså Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll som ska göra utredningen.

De ska ta reda på hur svenska företag påverkas och om det måste grundas nya myndigheter eller privata organisationer i Sverige som kan certifiera produkter.

– Brexit är ju bara dåligt. Allting vi gör där handlar om att minska skadeverkningarna. Det här är en jätteviktig fråga ner på leksaksbilsnivå för alla som exporterar till EU från Sverige.